Kako će izgledati putovanje avionom nakon pandemije?

Vazdušni saobraćaj snažno je pogođen krizom Covid-19. Većina globalne flote je parkirana ili je prinuđena da smanji sopstvene kapacitete i do 90 odsto. Nakon što se ukinu mjere uvedene zbog pandemije, stručnjaci predviđaju drugačiju sliku putovanja  avionom.

Svijet 01.05.2020 | 17:23
Kako će izgledati putovanje avionom nakon pandemije?

Da bi se osigurala budućnost vazdušnog saobraćaja, nakon krize Covid 19,   avio-kompanije biće prinuđene da planirane letove usklade sa mjerama zaštite. Aleksandar Simić, ekspert za bezbjednost u  avio - saobraćaju smatra da će te mjere dodatno zakomplikovati ustaljeni red letenja.

“Za sada se ne govori  o uvođenju plastične pregrade  jer to zahteva određenu rekonfiguraciju putničke kabine I to će sve biti jako skupo. Za sada se radi na tome, da srednja  sjedišta  ostanu  prazna I da u toku leta sve  vreme putnicima budu  dostupna dezinfekciona sredstva. Takođe, razgovara se o tom nekom zdravstvenom pasošu ali to je odluka koja ne može tako brzo da se donese, jer poznato je da EU jako polaže na Zakon o zaštiti podataka I o privatnosti, “ rekao je  Aleksandar Simić, ekspert za bezbjednost u avio - saobraćaju.

Simić je dodao da pretpostavlja da će putnici biti podvrgnuti testovima, poput provjere temperature, pominje se čak I da će biti potrebni I neki sertifikati za letenje.

Simić tvrdi da avio - saobraćaju  predstoji haotičan period, u kojem će biti smanjena komocija putnika, dok će kabinska posada, uz obaveznu upotrebu zaštitnih maski I rukavica, biti distancirana od putnika, što opet podrazumijeva  izostajanje  posluživanja hrane, osim flaširane vode,  tokom  trajanja leta.

“Avio kompanije spremaju sad I restrikcije ručnog prtljaga, praktično će samo manje ženske I muške tašne dozvoliti da se unesu  u avion. Definitivno će biti produženo vrijeme ostajanja   aviona na zemlji, jer će se raditi dezinfekcija putničke kabine, dok su neke posade pripremile mjere zaštitna odjela za svoje članove posade”, istakao je  Aleksandar Simić, ekspert za bezbjednost u avio - saobraćaju.

 Nova pravila u avio saobraćaju dirigovaće I nove cijene avionskih karata. Iako pojedini eksperti smatraju da će avio kompanije biti prinuđene da spuste cijenu svojih usluga, da bi zadržali promet putnika, Simić ne dijeli takvo mišljenje.

“Očekuje se veći skok cijena karata, jer će biti smanjeni kapaciteti, a čim se smanje kapaciteti, stvara se prostor za povećanje tarifne politike. A pojavljuje se opasnost  da će neke kraće rute, dužine do 300 nautičkih milja, potpuno da se ugase”, objašnjava  Aleksandar Simić, ekspert za bezbjednost u avio - saobraćaju.

Iako  virus korona  nanosi štetu širom svijeta, makar jedan sektor je u  usponu – operateri privatnih avionskih letova. Potražnja za privatnim avionima je skočila poslednjih nedelja, kako bi se putnici zaštitili od moguće zaraze ali I da izbjegnu  presjedanja u različitim gradovima. 

BN TV

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Korona?

01.05.2020 15:49

Sve to zbog izmisljenog virusa! Ove godine korona, prosle godine bila gripa... A jesmo nasjeli na laz i izmisljotinu!!!!

ODGOVORITE
Name

VUK

01.05.2020 16:49

Pa putovat će samo onaj ko ima svoj avion ili helikopter ... tako bar ja mislim a mislim da sam sto posto u pravu nakon svega što su nam ovakve vlasti uradile

ODGOVORITE
Name

paja patak

01.05.2020 17:23

znaci sto se putovalo do sad avionom putovalo...ovo je jos jedno maslo dokolicara iz SZO

ODGOVORITE
Name

drekavac

01.05.2020 17:33

Ako sve ove mjere pocnu da se primjenjuju ja stvarno ne znam ko ce htjeti negdje da ide sa avionom.

ODGOVORITE
Name

Milis

01.05.2020 18:32

Dno dna.

ODGOVORITE
Name

Kratko i jasno

01.05.2020 18:40

Kao i svako drugo u jednom pravcu sto dalje od Dodikstana.

ODGOVORITE
Name

Pilence

02.05.2020 09:04

Pregrade plasticne. Ja mislim da je najbolje astronautske uniforme i na put.Autom u evropi a brodom preko okeana. Na velikom brodu 100 ljudi i bog te veselio. Nikad nikoga neces sresti za vrijeme putovanja.

ODGOVORITE