Suša ozbiljno zapijetila usjevima u Republici Srpskoj

Suša je ozbiljno zaprijetila usjevima u žitorodnim krajevima Republike Srpske, jer prema mišljenu poljoprivrednih stručnjaka trenutno nedostaje oko 60 litara vode po kvadratnom metru, a najmanje vlage je u površinskom sloju zemljišta u kome je korijenje usjeva.

Republika Srpska 27.04.2020 | 17:45
Suša ozbiljno zapijetila usjevima u Republici Srpskoj

Stanje  ozimih i proljetnjih usjeva u Republici Srpskoj trenutno je zadovoljavajuće, ali ako uskoro ne bude padavina, onda se mogu očekivati posjedice suše, posebno u njivama zasijanim kukuruzom i strnim žitima.

- Ove zime bilo je malo padavina, pa se pojavio nedostatak vlage, a spas za usjeve bio bi ako bi najavljeni talas padavina trajao najmanje dva dana sa neprestanim vlaženjem, jer bi se vlaga zadržavala u korjenovom sistemu biljaka, ističe dr Dragan Zarić, iz Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede  Republike Srpske.

Prema njegovim riječima dobro bi došli i pljuskovi, ali postepeno padanje kiše je svrsishodnije i bilo bi zahvaćeno šire područje. 

– Usjevi su na različitim tipovima zemljišta, posebno u Semberiji u kojoj je pod strnim žitima blizu 40 hiljada hektara i oko 60 hiljada hektara zasijanih kukuruzom, jer je efekat vlage u atarima pored rijeke Drine uspješnije jer je rastresito zemljištei od onog zgusnutog u selima u dolini rijeke Save,napominje dr Zarić. 

Nedostatak vlage zaprijetio je i voćnjacima i povrtnjacima u Semberiji. Povrtlari imaju uređene sisteme za navodnjavanje, posebno u plastenicima, neki poljoprivrednici u Međašima, Velinom Selu, Brocu i u još nekim semberskim selima počeli su sa zalijevanjem voćaka, što se ne pamti da je mova agrotehničja mjera primjenjivana u početku proljeća.

(BN)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

kiza

27.04.2020 16:04

Odavno kod nas nema useva. Kod nas samo Aleksandrovački kukolj raste i to iz dana u dan i godinu u godinu

ODGOVORITE