Danas Vaskršnji ponedjeljak

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja drugi dan Vaskrsa - Vaskršnji ponedjeljak.

Republika Srpska 20.04.2020 | 08:00
Danas Vaskršnji ponedjeljak

Hrišćani slave Vaskrs tri dana, pa su u kalendaru Srpske pravoslavne crkve crvenim slovom obilježeni Vaskršnji ponedjeljak i Vaskršnji utorak.

Vaskrs se slavi od vremena prvih apostola i njegovo načelo i suština objašnjavaju se riječima Svetog apostola Pavla, zapisanih u apostolskim djelima: "Ako Hristos ne vaskrsne, prazna je propovijed naša i prazna je vjera naša".

Praznovanjem Vaskrsenja hrišćani naglašavaju svoju vjeru i pobjedu života nad smrću.

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Свјетлана

20.04.2020 07:30

Христос воскресе и непролазну радост нам донесе! Поткрала вам се штампарска грешка. Треба да пише у имперфекту 'Ако Христос не 'васкрснУ...', или не 'васкрсЕ...', узалуд је вјера наша.' (јер се поменути, најважнији на свијету, догађај већ одиграо). Не може да стоји тако формулисано као да тек треба да се одигра 'Ако Христос не васкрснЕ...'. Ево читав пасус из Светога писма (Нови завјет), Посланица Коринћанима Светог апостола Павла 15: 12-19: “А ако се Христос проповиједа да је устао из мртвих, како неки међу вама говоре да нема васкрсења мртвих? А ако нема васкрсења мртвих, то ни Христос није устао. А ако Христос није устао, онда је празна проповијед наша, па празна и вјера ваша. А показујемо се и лажни свједоци Божији што свједочисмо против Бога да васкрсе Христа, којега не васкрсе, ако, дакле, мртви не устају. Јер ако мртви не устају, то ни Христос није устао. А ако Христос није устао, узалуд вјера ваша; још сте у гријесима својим. Онда и они који уснуше у Христу, пропадоше. И ако се само у овом животу надамо у Христа, јаднији смо од свих људи“. Слава Теби Господе, слава Теби!

ODGOVORITE