Moratorijum na kredite građana u Federaciji BiH

 - Agencija za bankarstvo Federacije BiH /FBiH/ donijela je odluku o moratorijumu ili nekoj drugoj olakšici otplate kredita građanima kojima je smanjena kreditna sposobnost zbog negativnih efekata stanja nesreće.

Bosna i Hercegovina 03.04.2020 | 12:51
Moratorijum na kredite građana u Federaciji BiH

Zahtjev za moratorijum mogu podnijeti i korisnici kredita čijem je članu domaćinstva smanjena kreditna sposobnost ukoliko je, prilikom odobrenja kredita, uzimana u obzir kreditna sposobnost članova domaćinstva.

"Zvaničnici, državni zaposlenici, zaposleni u javnim preduzećima, korisnici budžeta, kao i svi drugi kojima se primanja redovno isplaćuju nisu obuhvaćeni privremenom mjerom moratorijuma na otplatu kredita", saopšteno je iz Agencije za bankarstvo FBiH.

Nije moguće donijeti odluku koja bi svim korisnicima kredita omogućila moratorijum na otplatu, jer kako se navodi u saopštenju, ne može imati jednak status lice koje je ostalo bez posla i lice koje je zaposleno u javnom preduzeću i ima redovne prihode.

"Isto je i za pravna lica, jer sve zajedničke institucije i pravna lica koja imaju stabilno poslovanje ili čak povećan promet, ne mogu imati pravo na moratorijum, jer je to predviđeno za pravna lica kojima je znatno otežano poslovanje kao posljedica negativnih efekata stanja nesreće", napominju iz Agencije.

Fizička i pravna lica koja imaju pravo na odgođeno plaćanje mogu podnijeti zahtjev i, u dogovoru sa bankom, dobiti moratorijum na otplatu kredita na period od 90 dana, u kojem otplata i obračun kamate miruje.

"Banke će i samoinicijativno pokretati ove aktivnosti ukoliko procijene da je otplatna sposobnost klijenta ugrožena", navode iz Agencije.

Osim moratorijuma na kredite, olakšano je i odobravanje kredita za likvidnost klijenata pravnih lica s ciljem obezbjeđenja likvidnosti ekonomije i spasavanja radnih mjesta.

"Moratorijumom na otplatu kredita klijentima neće biti ugrožen rejting - loša kategorizacija", saopšteno je iz Agencije. 

(Srna)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Rale

03.04.2020 13:11

E neka su razdvojili dzabalebarosre od radnog naroda.

ODGOVORITE
Name

Требало би сви

03.04.2020 13:50

Ваљда ће тако и банке у Српској. Дали смо рате сад крајем марта. Платили рачуне. Додатни трошак је у апотекама за набавку средстава и заштите од вируса (непланирани трошак). Та средства не би куповали у нормалним условима (и за то оде 150 марака-ко рата кредита). И шта сад?

ODGOVORITE
Name

kralj

03.04.2020 14:33

siromasna i nemoćna država,da kaze Agenciji za bankarstvo ko je stariji. JAD I BIJEDA.

ODGOVORITE
Name

Dobra

03.04.2020 14:45

Vijest za obične građane.

ODGOVORITE
Name

Mix

03.04.2020 15:12

Jbg re, ne znam sta te vise pogadja u ovo vrijeme?! Da li korona ili ova odluka Agencije za bankarstvo. Stvarno mi te zao, ali sta ces, uvedose banke moratorijum... Zivjele banke...

ODGOVORITE