Drugi smrtni slučaj virusa korona iz Pirotskog okruga

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Pirotu Radmila Zec izjavila je danas da je na području Pirotskog okruga potvrđen jedan smrtni slučaj povezan sa virusom COVID-19.

Vijesti 03.04.2020 | 11:32
Drugi smrtni slučaj virusa korona iz Pirotskog okruga

"Od devet uzoraka sa teritorije Pirotskog okruga, tri uzorka su pozitivna na korona virus", rekla je Zec.

Prema njenim rečima, u poslednja dva dana ponovo je počelo testiranje uzoraka sa teritorije koju pokriva taj zavod.

"Registrovano je 16 obolelih, pod zdravstveni nadzor stavljeno je tridesetak osoba, uglavnom članova porodica. Od tri potvrđena slučaja oboljevanja od korone virusa, dve osobe su iz Pirota, a jedna iz Babušnice", rekla je Zec.

Prema njenim rečima, umesto u Institut Torlak u Beogradu, u sklopu priprema za masovna testiranja, uzorci sa teritorije Pirotskog okruga testiraju se na Veterinarskom specijalističkom institutu u Nišu, koji će ubuduće biti referentna laboratorija za testiranje uzoraka za Niš, Leskovac, Vranje i Pirot.

"Uputstvo za testiranje je stiglo juče, pa smo imali vakuum od petka popodne do juče", rekla je dr Zec.

Direktor Doma zdravlja Pirot Radovan Ilić je izjavio da je ova zdravstvena ustanova još pre dve nedelje ustanovila sistem, koji podrazumeva da u svakom gradu bude određena jedna ambulanta koja će primati pacijente koji imaju neke od simptoma karakterističnih za korona virus.

U Pirotu je to ambulanta u delu grada zvanom Tijabara.

"Apelujem na naše sugrađane da se u Tijabarsku ambulantu ne javljaju ako imaju banalne, odnosno beznačajne tegobe, jer time nepotrebno ugrožavaju i sami sebe, ali i šire građanstvo. Na ulazu u ovu ambulantu radimo dodatnu trijaž", kazao je on.

Dodao je da je u poslednja dva dana primećeno pojačano javljanje ljudi sa beznačajnim simptomima u Tijabarsku ambulantu.

Ovo je drugi smrtni slučaj od virusa korona registrovan danas u Srbiji iz Pirotskog okruga.

Prva osoba koja je danas preminula je iz Srema

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar