Konjic žarište FBiH: Nemaju testova ni epidemiologa

U Konjicu je alarmantna situacija s obzirom na to da je on žarište koronavirusa u FBiH, a izolatorij koji je spreman za sve zaražene osobe čeka, jer ovaj grad nema epidemiologa ni infektologa koji bi mogli pratiti i odgovoriti na novonastalu krizu.

Bosna i Hercegovina 26.03.2020 | 13:54
Konjic žarište FBiH: Nemaju testova ni epidemiologa

Svjesni takvog stanja, iz Opštinskog štaba civilne zaštite Konjic poslali su zahtjev nadležnim institucijama da hitno riješe ovaj problem.

"JU Dom zdravlja Konjic ima jednog zaposlenog epidemiologa kojem je 24. marta izdato rješenje o izolaciji zbog bliskog kontakta sa zaraženom osobom i od tada u ovom gradu nemamo epidemiologa niti infektologa, tačnije stručnog osoblja koje može odgovoriti ovakvoj situaciji", kazao je komandant štaba Fadil Tatar za Klix.ba.

Do sada je u Konjicu potvrđeno 17 zaraženih korona virusom, jedna osoba je preminula i, kako je Tatar naveo, očekuje se da taj broj bude veći s obzirom na to da su sve potvrđene osobe imale veliki broj kontakata.

"Mi kao opštinski štab možemo nastojati osigurati potreban medicinski materijal, ali stručno osoblje treba predložiti one osobe koje su iz tog sektora i nadam se da će im savjest proraditi i da će ovaj problem ubrzo biti riješen. Trenutno je angažovan higijeničar, međutim, on ne može pokriti usluge koje su u nadležnosti epidemiologa i infektologa", dodao je Tatar.

Problem je i nedostatak materijala za uzimanje potrebnih uzoraka, zbog čega već tri dana nisu uzimani uzorci za testiranje i ako se nešto ne uradi po tom pitanju, ista situacija će biti i danas, ali i narednih dana.

Kako je Tatar naveo, Motel Konjic je sada improvizirana bolnica, ali nedostatak opreme onemogućava njeno funkcionisanje.

"Sve zahtjeve smo uputili domovima zdravlja u Konjicu, Kantonalnom štabu, Vladi HNK, Opštoj bolnici Konjic, Štabu i službama civilne zaštite i nadamo se da ćemo u toku dana dobiti povratni i potvrdni odgovor kako bismo što prije i adekvatno mogli reagovati u ovako teškoj situaciji", zaključio je Tatar.

(Klix)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

bošnjak

26.03.2020 13:05

Od sih zaposlenih u zdravstvu 10% doktori ostalo pekari frizeri bravari..........stranački uhljebi.....crknite dabogda svi I opet na izborima za SDA po obavezno i pripremite diplome iz Travnika Laktaša Posušja za direktorska mjesta.....

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

26.03.2020 14:02

Tako je i u Banja Luci...

Name

you

26.03.2020 14:18

a i u teslicu,kakvi ste vi botovi ,celi svet u krizi vi se uhvatili dodika,... izbaci politku malo i pomozi volntiraj kada ovo prodje onda se bacite na politiku,zalosno

Name

SDS I PDP

26.03.2020 16:35

Ma nemoj tako jarane pa mi sve cinimo da vas pohvalimo a ti tako

Name

Re

26.03.2020 16:39

Ma nemoguce juce se Novalic pohvali da sve cvjeta u federaciji a Sarovic potvrdi I rece da u rs je katastrofa

Name

Ratko

26.03.2020 13:05

Ako te cuje Burle ,dragi moj gospodine,urucice ti momentalno kaznu za sijanje'panike.Moze on to preko onog vaseg - naseg,ciekusanta,,,isti je to cirkus.

ODGOVORITE
Name

Re

26.03.2020 16:51

Burle je u Becu burla vase pare idiote a Milorad radi svoj poso I treba ovakve ubijat ko kerove

Name

ATLANTIDA

26.03.2020 13:40

Ako nema doktora,posebno sada,epidemiologiju i ginekologa,imamo medicinskih fakulteta po broju stanovnika više nego ijedna zemlja na svetu!Gde su specijalisti,a toliko bolnica!Pobjeglo negde vani!Nema nikakve strategije u celoj BiH kako,koga i na koliki broj stanovnika slati na specijalizaciju!Nema!Nekada je bilo.Samo stranke,sve one vode,sve one znaju.Ministar u RS dr.Šeranic,iako veoma stručan i hoće da radi je ograničen u pravim komentarima,zna se dokle sam da ide,jer da ima priliku dao bi potpuno drugu strategiju za borbu protiv Korone...od Kaštela do inovativnih metoda za brže suzbijanje ove epidemije...kakva drzava,takvo i zdravstvo..proce i ovo,narod u izolaciji je milion puta odgovorniji prema ovoj epidemiji nego država koja je totalno zatajila ....srecno

ODGOVORITE
Name

Te Atlandita

26.03.2020 14:08

100% u pravu

Name

Bn

26.03.2020 15:55

Da li će narod ovo upamtiti sadašnjim "velikašima" kada dođu izbori? Maske, rukavice, dezinfekciona sredstva, i najgore respiratori.

Name

99

26.03.2020 14:22

Olovka vam je u Oktobru u rukama dragi grsdjani, a vi pamet u glavu a ne dzacic brasna pod misku pa kuci.

ODGOVORITE
Name

Vrs

26.03.2020 16:46

Iskreno blast radi sto moze I ima napredka a sta radi opozicija siri lazl da bih zastrasili narod to cemo vam pamtiti svima posebno Sarovicu

Name

Arizona

26.03.2020 17:46

VI ljudi mozete jedni druge mrziti kroz partie niste niko upravu Koje od koga bolji dodik od bakira Ili covica komsica po cemu svi cetvorica istu canak lizu narodu promovisu naconalizam niko od malog covjeka nije uspio zavirit sta oni muckaju

ODGOVORITE