"Otpuštanje se ne može se zabraniti, ali radnike zbrinuti"

Fadil Novalić, premijer FBiH rekao je da se ne može zabraniti otpuštanje radnika, ali da radnici moraju biti zbrinuti.

Bosna i Hercegovina 26.03.2020 | 12:53
"Otpuštanje se ne može se zabraniti, ali radnike zbrinuti"

Na pitanja kako zaštiti radnike koji su ostali bez posla i koliko je ljudi u FBiH ostalo bez posla, Novalić je odgovorio:

"Broj otpuštenih još nije tako velik, ali će biti. Do jučerašnjeg dana otpušteno je 3.543 osobe u martu. Taj broj nije velik, možemo ga na biroima rada servisirati", rekao Novalić.

Dodao je da je Vlada počela pregovore sa Svjetskom bankom oko sredstava za prevenciju posljedica virusa korona i istakao da će ekonomska pitanja nakon zdravstvenih biti najvažnija.

"Svi smo se angažovali i paralelno rješavamo i taj problem. Nećemo zarađivati otpuštanjem, ali moramo reći da ćemo učiniti sve da zbrinemo one koji su otpušteni, u smislu zaštite da ne ostanu bez primanja", kazao je Novalić.

Novalić je rekao da se Vlada FBiH odlučila na niz mjera kako bi građanima olakšala ekonomske posljedice epidemije.

"Za mart mjesec smo zakupcima koji koriste prostore FBiH  smanjili zakupnine s tendencijom da se najamnine potpuno ukinu ako se kriza nastavi", rekao je Novalić.

Sanela Pašić, predsjednica Upravnog odbora banaka FBiH isitče da su banke svjesne situacije i da je već dat okvir na koji način će se vršiti odgoda plaćanja obaveza.

"Prvi princip je da želimo maksimalno pomoći svima koji su ugroženi, a drugi princip da želimo zaštiti klijente i da uprostimo zahtjeve za kredit i održati stabilnost bankarskog sektora. I banakrski  sektor  trpit će krizu, i treba naći pravu mjeru koja će držati  bankarski sektor stabilnim. Nakon zahtjeva vlade sueprvizor je definisao okvir, banke su imale priliku vidjeti nacrt tog prijedloga. Treba nam nekoliko dana, ove sedmice i početkom druge bavićemo se time i krenuti  sa implementacijom", kazala je Pašić.

Ističe da kada se definišu svi uslovi banke će koristiti sve resurse da obavijeste klijente.

"Svaki klijent će biti obaviješten putem banke šta treba raditi", kazala je Pašić.

"Krizni štab preuređen"

Govoreći o promjeni članova Kriznog štaba FBiH, Novalić je rekao da je on preuređen.

"Nije smijenjen, nego je preuređen. Ostali su oni koji moraju biti, ali ostale članove smo zamijenili jer su bili beznačajni jer dolaze iz institucija koje ne mogu pomoći u borbi protiv krize", rekao je Novalić.

(Nezavisne)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Ne moze

26.03.2020 13:11

U ovakvom sistemu, uredjenju losem za gradjane.

ODGOVORITE
Name

Zbjeg

26.03.2020 14:26

Ala ce biti zbrinutih!

Name

A mozete im upumpavati

26.03.2020 13:12

Sredstva opet sa grbace radnika, gradjana.

ODGOVORITE
Name

Pojednostavljeno

26.03.2020 13:15

Radnici pivatnika, a drzava finansira, dopinguje.... ne samo sada... Pojedinci se bogate a drzava i drustvo strada.

ODGOVORITE
Name

borac

26.03.2020 13:39

Jesu li vama smanjene plate??Iz te pozajmice ce se vecina pokrasti kao i do sad.

ODGOVORITE
Name

Dzoo

26.03.2020 15:15

Ako nisi znao juce je zatrazio da od njega pa do mjesnih zajednica place smanjivati da se pokriju neki troskovi radnika koji su ostali bez posla

Name

Re

26.03.2020 15:51

Ma briga vas u federaciji sve cvjeta imate I robne reserve svi rade tako rekose ovi Sds I pdp srbi samo u rs nista nevalja

ODGOVORITE
Name

Ramce

26.03.2020 15:56

Ovo nema nigdje vlast pristaje na ovo uvedite zakon za vrijeme nekakvih vanrednih prilike da niko nesmije dobitivodkaz razumijem povremeno zatvaranje firmi ali odkaz to je zlocin

ODGOVORITE
Name

Dzevad

26.03.2020 17:48

Super gđe je ta korona bila prije svega ima u izobilju sjedimo kod kuće još nam plaćaju a odkaza nema svaka čast živio efendija

ODGOVORITE