Lijekom protiv malarije liječe oboljele od korone

Sve klinike u lancu bolnica u Srbiji u kojima se liječe oboljeli od virusa korone dobili su iz Infektivne klinike algoritme ili precizan niz koraka za liječenje pacijenata, a u terapiju je uključen i lijek protiv malarije "hlorikin".

Srbija 24.03.2020 | 08:51
Lijekom protiv malarije liječe oboljele od korone

Ovaj lijek se inače ne uzima samostalno i bez nadzora stručnog ljekara, te se ne može nabaviti u apotekama bez recepta ili ga uopšte nema u javnoj prodaji.

Vladimir Đukić, direktor Klinike "Dragiša Mišović", potvrdio je za "Blic" da pacijenti sa Infektivne klinike stižu sa prepisanom terapijom u kojoj je i "hlorikin".

"Osim `hlorikina` koriste se i drugi antivirusni lekovi, a koje za pacijente propisuje Infektivna klinika", naveo je Đukić.

U protokolima koje su kineski doktori i prije dolaska u Srbiju poslali srpskim kolegama pobrojano je nekoliko lijekova koji su, od slučaja do slučaja, reagovali protiv virusa korona.

U bolničkim uslovima u antiviralnoj terapiji je "alfa interferon", "lopinavir – ritonavir", "ribavirin", "hlorokin fosfat" i "arbidol", a uz antivirusnu terapiju koriste se i antibiotici.

Lijek protiv malarije nalazi se i u preporuci Radne grupe Ministarstva zdravlja Srbije za kontrolu virusa korona.

Lijek protiv virusa korona još uvijek nije klinički utvrđen.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Igor

24.03.2020 08:16

0,0001 % stanovnistva je 800 000 ! O cemu mi vise pricamo ?

ODGOVORITE
Name

Domi re igor

24.03.2020 20:03

Bravo Igore!