Očekuje se veći broj oboljelih u narednih 15 dana

U narednih petnaest dana u Bosni i Hercegovini može se očekivati porast broja novooboljelih od korona virusa bez obzira na sve mjere koje poduzimamo - izjavila je za Fenu epidemiologinja Federalnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrea Jurić.

Bosna i Hercegovina 16.03.2020 | 12:30
Očekuje se veći broj oboljelih u narednih 15 dana
- Bez obzira na to što svaki dan poduzimamo nove mjere koje postaju rigoroznije, bez obzira što svi koji dođu u BiH moraju u karantenu, očekujemo sličan scenario kao u zemljama u okruženju i porast broja oboljelih u narednim danima - kazala je dr. Jurić u razgovoru za Fenu.


Istakla je kako je nerealno ovu epidemiju porediti s ranijim epidemijama gripe, dodavši kako za epidemiju korona virusa "vrijede neka nova pravila".

- Bitno je istaći da nije jednako smrtonosna kao gripa, ali postoje mnogi indikatori koji upućuju na opasnost pojedine infekcije, a to nije samo stopa smrtnosti. Ovaj virus znatno je opasniji od virusa gripe i to je vrlo važno istaknuti - poručila je dr. Jurić.

Kazala je kako je u ovoj situaciji bitna samozaštita, kao i pridržavanje preporučenih mjera za suzbijanje širenja epidemije.

- Samoizolacija, samozaštita, higijenske mjere, kao i socijalna distanca izrazito su važne za građane u ovoj situaciji - ocijenila je te poručila građanima da ih ne može zaštiti nijedna mjera ako sami sebe ne zaštite.

- Bez obzira koliko vas sistem štiti, najviše možete pomoći sami sebi - naglasila je dr. Jurić.

Savjetovala je građanima da ne kupuju panično jednokratne maske jer im one, kako je kazala, neće pomoći, istakavši kako su bolji izbor rukavice za jednokratnu upotrebu.

(Fena)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

U zatvor

16.03.2020 11:40

Sve one koji su dosli uz Italije i Austrije i Svajcarske a nisu se prijavili odmah radi kontrole treba uhapsiti bolesne.

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

16.03.2020 13:10

I poslati u rudnik.na rad

Name

Re:

16.03.2020 13:38

Браво! Потпуно се слажем с коментаром. Такви су и направили ванредну ситуацију овде. У кавез с њима, па нека размишљају 14 дана о смислу живота.

Name

Banjalukaaaa...

16.03.2020 11:42

Pa.normalno da ce doc do povecanja..ja licno mislim da cemo najgore proc u regionu..jel kod nes nema nist na nivou drzave..jel jos nasi kreteni od politicara djele na srbe .muslimane ..hrvate i ostale.....a virus ne bira ...u Bjeljini ko fol normalno..u Sarajevu onako u Mostaru nikako..u Banjaluci nako... Nema nist dok se na nivou cele drzave proglasi vandrendno stanje...samo pekare ..bolnice...prodavnice prehranbenih atrikala rade..ostalo sve POZATVARAZ DO DALJNJEG...a ne u Dubici raja sjedi u kaficima ..a u Banjaluci vandrendno stamje....pa.jesmo svi ludi vise jbt...

ODGOVORITE
Name

Milee

16.03.2020 13:00

U zvorniku puni kafići,sve ludo,naravno,bitno je da je kipjelo j Loznici....e moj narode glupi

Name

Alan Ford

16.03.2020 13:12

U Doboju kao da je najveci prosperitet. Kafici preko dana puni. Gradonačelnik raspop je sve prepustio u božje ruke

Name

Drasko

16.03.2020 13:45

Ajd sto si toliko opterecen politikom. Svaka kuca, svako naselje, grad, kanton, entitet treba da radi svoj posao. Kakve veze ima drzava sa tima. Nemamo je od prvog dana i ne treba nam.

Name

Xx

16.03.2020 12:02

Kako reknu stranci tako ce i bit nista se nasi politicara nepita rade kako im drugi kazu

ODGOVORITE
Name

Laki

16.03.2020 12:46

Sad nasim ljudima iz inost valja BIH a nije valjala prije mjesec dana kad je evropa toliki spas sto gore ne setate ne idete kod dr i sl

ODGOVORITE
Name

Re

16.03.2020 17:21

Ti si zalutao...

Name

Alumina

16.03.2020 12:54

Zato su lopovi opet nasli nacin da iskoriste ovo, radnike firmi salju na prinudne godisnje, i kasnije kad ovo sve prodje da namaju ni dana odmora. A isto tako ako neko hoce da ode na bolovanje zbog bolesti takodje pisu godisnji odmor, da iskoriste situaciju da radnici potrose.

ODGOVORITE
Name

disident

16.03.2020 13:38

Svaki čas konferencija za štampu a ne govore imena . Pa kažite , pobogu, ko je čovjek koji doßao da znanu ljudi a ne samo JEDNO LICE, TRi lica....

ODGOVORITE