Ameri hoće Nijemce koji rade na vakcini protiv virusa korona

Berlin pokušava da spreči Vašington da ubedi jednu nemačku firmu koja radi na vakcini za korona virus da preseli svoje istraživanje u SAD, piše Rojters.

Svijet 16.03.2020 | 07:32
Ameri hoće Nijemce koji rade na vakcini protiv virusa korona

Izvor iz nemačke vlade rekao je Rojtersu danas da administracija SAD pokušava da nađe način kako bi mogla da dobije pristup potencijalnoj vakcini koju razvija nemačka kompanija CureVac.

Prethodno je nemački dnevnik Velt am zontag objavio da je američki predsednik Donald Tramp ponudio novac CureVacu kako bi ga namamio da pređe u SAD, kao i da je nemačka vlada iznela protivponude da bi zadržala kompaniju u zemlji.

"Nemačka vlada je veoma zainteresovana za to da obezbedi da se vakcine i aktivne supstance protiv koronavirusa razvijaju u Nemačkoj i Evropi", rekao je portparol nemačkog Ministarstva zdravlja, potvrđujući pisanje tog dnevnika. "U tom pogledu, vlada je u intenzivnom kontaktu sa kompanijom CureVac", dodao je.

Velt am zontag je takođe citirao neimenovani izvor iz nemačke vlade koji je rekao kako Tramp pokušava da stekne ekskluzivno pravo nad radom naučnika i da će uraditi sve da donese vakcinu u SAD, "i to samo za Sjedinjene Države".

Portparolka nemačkog Ministarstva privrede takođe je rekla da je zvanični Berlin "veoma zainteresovan" da se vakcine proizvode u Nemačkoj. Ona je odbila da komentariše navode o mogućnosti preuzimanja kompanije, ali se pozvala na nemački zakon o spoljnoj trgovini, prema kom Nemačka ima prava da proceni ponude za preuzimanje od strane subjekata izvan EU, takozvanih trećih zemalja "ako su u pitanju nacionalni ili EU interesi".

Američka ambasada nije bila na raspolaganju za komentar na taj slučaj danas piše Rojters, kao ni nadležni iz kompanije CureVac.

Florijan fon der Mjelbe, šef proizvodnje CureVaca, rekao je prošle nedelje Rojtersu da je kompanija počela rad na brojnim kandidatima za vakcinu protiv koronavirusa i da je sada u procesu selekcije dve najbolje koje će ući u proceduru kliničkog ispitivanja.

Ova privatna kompanija čije je sedište u Tibingenu nada se da će imati spremnu eksperimentalnu vakcinu do juna kada će zatražiti od regulatornih organa dozvolu za testiranja na ljudima.

Ranije ovog meseca, na sajtu je kompanija navela da se njen izvršni direktor sastao sa Trampom, potpredsednikom SAD Majkom Pensom, članovima tima Bele kuće za koronavirus i visokim predstavnicima farmaceutskih i biotehnoloških kompanija kako bi razgovarali o vakcini.

Karl Lojterbah, profesor zdravstvene ekonomije i epidemiologije koji je član Socijaldemokratske partije, reagovao je na tviteru napisavši: "Ekskluzivna prodaja eventualne vakcine Americi mora se sprečiti na svaki način. Kapitalizam ima granica.“

CureVac je u 2015. i 2018. dobio finansijsku podršku za razvojne projekte od investicione fondacije Bila i Melinde Gejts, kada je radio na injekcijama protiv malarije i gripa.

(Kurir.rs/B92 Foto: Profiemdia)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Xx

16.03.2020 06:44

Oni ga i jesu proizveli

ODGOVORITE
Name

xyz

16.03.2020 07:45

Proizveli ga, a zaboravili napraviti vakcinu...stvarno si panglu...

Name

Nisu nista zaboravili vjeruj

16.03.2020 08:48

A upotrebu ce opravdati ovim haosom koji je takodje proizvod.I mnogo sta sledi iza toga.... kapitalisticke mafije svijetom haraju....

Name

Stvarno tuzno!

16.03.2020 07:00

Ti Ameri, mrze sav svet ,! Bednici Nisu u stanju zaspati : ukoliko nekom narodu stetu ne nanesu Smuce mi se.

ODGOVORITE
Name

guz

16.03.2020 07:56

Kakvi Ameri,to su imigranti iz Europe koji su naselili Ameriku.Trump ima njemacke korijene.

Name

bl

16.03.2020 09:43

Ovo je strašno. Amerika je naveća opasnost opstanka svijeta.. Zar to niko ne vidi?

ODGOVORITE
Name

Istina

16.03.2020 11:25

America je spas za svijet cijela zemaljska kugla zivi u americi i niko nejma problema svi su ljudi isti nejmaju GADAFIJA NITI OVOG MAJMUNA IZ SIRIJE ILI PUTIN ISTI hoce da bude presjednik do kraja zivota koda mu je otac ostavijo u naslede sav narod zatvoru narod bjezi i voli AMERICAu ko god hoce imalo radit ima sve sto mu treba za zivot

ODGOVORITE
Name

Za istina

16.03.2020 13:22

E sad nam to lijepo napiši uz znakove interpunkcije da znamo šta si htio reći. Ja, zaista, pola toga nisam shvatio uz svu namjeru i trud svih svojih moždanih ćelija.

Name

Vakcina

16.03.2020 12:18

Trump mislio da njegovi prijatelji kupe firmu pa da onda potpise ugovor da cijela Amerika uzima valcine da bi oni zajedno zaradili debeli profit.

ODGOVORITE