"Ili kompromis o taksama, ili pada prištinska vlada"

Ako vladajuća koalicija Pokreta "Samoopredeljenje" i Demokratskog saveza Kosova (DSK), Aljbin Kurti i Isa Mustafa, ne postignu dogovor o hitnom i bezuslovnom ukidanju taksi na srpske i proizvode iz BiH, u skladu sa zahtevom SAD, analitičari ne vide rešenje za njen opstanak na vlasti.

Region 13.03.2020 | 12:58
"Ili kompromis o taksama, ili pada prištinska vlada"

Kako piše portal RTK, analitičari smatraju da funkcionisanje prištinske vlade zavisi od kompromisa po pitanju te mere, a celu situaciju, kako se navodi, vide kao posledicu pritiska SAD da ona bude ukinuta odmah i bezuslovno.

Iako se ranije tvrdilo da "Samoopredeljenje" i DSK imaju sporazum i kada je reč o taksama, njihovi stavovi su sada različiti.

Ta činjenica, uz pritisak SAD i upozorenje o mogućem povlačenju američkih trupa sa kosovske teritorije, kao i obustavljanje finansiranja i realizacije nekih projekata mogla bi da dovede do pada aktuelne vlade Aljbina Kurtija.

Analitičar Artan Muhakhiri rekao je za Radio Kosovo da Priština ne sme biti izolovano i da je potrebno da Kurti ponudi alternativu koja bi bila prihvatljiva za SAD.

- Sada smo u blokadi jer su stavovi između dve vladajuće stranke napeti i konfliktni. Ono što premijer Kurti treba da uradi jeste da bude proaktivan, da ima ponudu za izlazak iz ove blokade, da ima alternativu, koja mora biti prihvatljiva i za SAD, koje zahtevaju da takse budu ukinute bez uslovljavanja reciprocitetom. Izolacija Kosova nikako ne bi smela da se dogodi - rekao je Mudžahiri.

Ukoliko ne dođe do promene trenutnih odnosa u vladajućih kolaciji, Muhadžiri predviđdja pad aktuelne prištinske vlade, kao vrlo verovatan.

- Kurti mora da napravi kompromis ako želi da nastavi svoju vladavinu - rekao je.

Ekspert za politička pitanja Faton Abdulahu, kaže da DSK treba da uslovi svoj ostanak u vladi na određeni rok.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Takva vjestacka tvorevina je

13.03.2020 14:15

I stvorena, radi igara bez granica od velikih sila. Obicnh ljudi ispastaju.

ODGOVORITE