U RS novčane kazne do 600 KM za kršenje kućne izolacije

 Na osnovu procjene epidemiologa, a s ciljem provođenja preventivnih mjera u vezi s korona virusom, zdravstveni inspektori u Republici Srpskoj (RS) do sada su donijeli 117 rješenja o stavljanju osoba u kućnu izolaciju.

Republika Srpska 10.03.2020 | 16:42
U RS novčane kazne do 600 KM za kršenje kućne izolacije

Ukoliko se osobe ne pridržavaju mjera inspektora, koje se odnose na zdravstveni nadzor u trajanju od 14 dana, propisana je kazna za fizičko lice od 200 KM do 600 KM.

Do sada su rješenja o stavljanju u kućnu izolaciju izdata osobama za koje je utvrđeno da su bili u bliskom kontaktu sa oboljelim od korona virusa, odnosno učenicima i nastavnicima koji su u školi bili u bliskom kontaktu sa đakom iz Banje Luke zaraženim virusom korona.

Mjere inspektora osnose se na članove porodica oboljelih, a rješenja se odnose i za učenike i nastavnike srednje škole iz Čelinca, koju pohađa djevojčica za koju je potvrđeno da je zaražena.

Nakon što epidemiolog prikupi sve potrebne podatke o kretanju i kontaktima osoba za koje postoji rizik ili je potvrđeno oboljenje, donosi preporuke za njegove bliske kontakte i za niskorizične kontakte.

Osobama, za koje je nadležni doktor procijenio da trebaju biti u kućnoj izolaciji, zdravstveni inspektor izdaje rješenje o stavljanju u kućnu izolaciju.

Riječ je o preventivnoj mjeri koja ima za cilj da rizik od širenja virusa svede na najmanju moguću mjeru.

Iako je testiranje pokazalo da niko od 38 učenika i nastavnika Osnovne škole „Branko Ćopić“ u Banjoj Luci, a koju pohađa učenik zaražen virusom, nije bio pozitivan na virus korona, oni su iz predostrožnosti stavljeni u kućnu izolaciju.

Zdravstveni nadzor podrazumijeva svakodnevno javljanje telefonom doktoru, u domu zdravlja, radi praćenja eventualne pojave simptoma.

Takođe, zdravstveni inspektori na dnevnom nivou, u telefonskom razgovoru ili obilaskom osoba koje se nalaze u kućnoj izolaciji provjeravaju njihovo zdravstveno stanje i da li se pridržavaju preporuka koje su im dali zdravstveni radnici.

Iz Inspektorata RS još jednom podsjećaju sve građane koji se nalaze u kućnoj izolaciji i pod zdravstvenim nadzorom da se s ciljem zaštite vlastitog i zdravlja društva u cjelini, pridržavaju mjera koji su im odredili zdravstveni radnici.

Takođe, izuzetno je važno da roditelji u ovoj nesvakidašnjoj situaciji za djecu koja se nalaze u kućnoj izolaciji budu disciplinovani, da im objasne zbog čega je neophodno da se ispoštuju preporuke doktora, te da će se istekom perioda izolacije od 14 dana vratiti svojim redovnim aktivnostima.

Prema dosadašnjim informacijama, lica koja se nalaze u kućnoj izolaciji poštuju naloženu mjeru. Uredno se javljaju na pozive inspektora, a odlaskom na kućne adrese inspektori u ličnom kontaktu nastoje pružiti podršku građanima i sve potrebne informacije kako bi period izolacije protekao što mirnije.

(Fena)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Domaci stranac

10.03.2020 17:36

Malo da dopunimo budzet.

ODGOVORITE
Name

Premijer

10.03.2020 20:07

Pa rece Visko da je to izmisljena bolest, 113%

Name

Hitler

10.03.2020 21:34

A Visko nezna ni da li je dosao ili je posao

Name

Kazne ..

10.03.2020 17:37

Po Evroskom standardu 😂

ODGOVORITE
Name

re

10.03.2020 18:23

A inspektori ce da im dostavljaju namirnice za normalan zivot. Ludost.

Name

Sotone

10.03.2020 19:13

Sram vas bilo, ko još želi da nekog zarazi pomozite narodu, građanima bar u teškim trenucima odreknete se nečeg idioti.

ODGOVORITE
Name

Regan

10.03.2020 19:29

Naj bitnije je da su propisali kazne,a sto su fond zdravsta pokrali sektasi,Kusturic I ostali to nije bitno,sad kad dodje do sranja nice ajoj,ali kasno

ODGOVORITE
Name

cups

11.03.2020 16:19

I sta sad neko zarazi pola grada i dobije 200KM (100EUR) kazne ? Pa ko ovdje ima najvise rodbine u Italiji ?

ODGOVORITE
Name

cw90064

11.03.2020 17:13

Jedva cekam da dodjem kuci i da mi dodju i kazu da ne mogu da izadjem i zaprijete kaznom,sve cu da ih zarazim,ima da idem od kancelarije do kancelarije i da kisem sa sve zdravicom Bondjorno😂😂😂😂😂😂😂

ODGOVORITE