Turci oborili sirijski avion iznad Idliba

Ministarstvo odbrane Turske saopštilo da su oborili sirijski avion L-39 iznad Idliba.

Svijet 03.03.2020 | 11:53
Turci oborili sirijski avion iznad Idliba

"U okviru uspešne operacije 'prolećni štit' (u Idlibu) oboren je vojni avion sirijskog režima L-39", saopštila je turska vojska, prenosi Sputnjik.

Državna televizija Sirije je potvrdila ovu informaciju. Međutim, sve oči sada su uprte u Moskvu, jer je režim sirijskog predsednika Bašara Al Asada, u toj zemlji, u koaliciji sa Rusijom.

Upravo zbog situacije u Idlibu, turski i ruski lider našli su se "na tankom ledu" jer taj sukob preti da eksalira svakog momenta. Upravo zbog toga, predsednik Tusrke putuje u Moskvu ove sedmice, kako bi s Vladimirom Putinom pokušao da "smiri situaciju".

U nedelju je Ankara pokrenula novu vojnu operaciju na severozapadu Sirije "Prolećni štit". Ona je odgovor na vazdušni napad na tursku vojsku koja je 27. februara odnela 36 života vojnika u zoni deeskalacije.

U međuvremenu, u najnovijim napadima sirijske artiljerije, jedan turski vojnik je poginuo, a jedan je ranjen, saopštilo je danas tursko ministarstvo odbrane.

Turska je obelodanila da je sa jučerašnjom pogibijom jednog vojnika ukupan broj poginulih u proteklih meseca dana porastao na 55, uključujući i 33 poginulih prošlog četvrtka samo u jednom vazdušnom napadu.

Ofanziva koju je pre mesec pokrenula sirijska vojska u Idlibu, izazvala je jednu od najvećih humanitarnih katastrofa jer je skoro milion civila izbeglo iz zone sukoba i krenulo ka čvrsto utvrđenoj i dobro čuvanoj granci sa Turskom.

Turska je uputila hiljade svojih vojnika kao podršku pobunjeničkim snagama u Idlibu, ali time nije zaustavljeno napredovanje sirijskih snaga.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izrazio je nadu da će tokom susreta sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ove nedelje u Moskvi, uspeti da izdejstvuje prekid vatre u Idlibu.

Turska je u znak protesta zbog eskalacije sukoba u Siriji, otvorila svoje zapadne granice za hiljade izbeglih koji žele da domognu EU. Od tada, hiljade ljudi pokušavaju morem ili kopnom da predju granicu s Grčkom, ali grčke vlasti ne dozvoljavaju prelazak svoje dobro čuvane granične linije. 

(Sputnjik)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

realističan

03.03.2020 11:26

sirijska vojska je zgažena u provinciji Idlib, na youtube se mogu vidjeti snimci gdje turski dronovi uništavaju svo teško naoružanje, tenkove, transportere ,, a Rusi, oni gledaju sa strane.

ODGOVORITE
Name

Oceli

03.03.2020 14:50

IRAN GLEDAT SA STRANE ? ON ZNAJU DESNOM KAO SA LIJEVOM. JADNI TURSKI VOJNICI.

ODGOVORITE
Name

Re

03.03.2020 15:20

A sto su jadni