Šta donosi njemački zakon o useljavanju stručnog kadra?

Ambasada Savezne Republike Njemačke donosi informacije u vezi sa tim šta donosi novi njemački zakon o useljevanju stručnog kadra, s obzirom da 1. marta 2020. godine na snagu stupa novi njemački zakon o useljavanju stručnjaka.

Bosna i Hercegovina 26.02.2020 | 10:15
Šta donosi njemački zakon o useljavanju stručnog kadra?

Novim zakonom će biti proširene već postojeće odredbe o useljavanju. Zakon se primjenjuje na državljane svih zemalja širom svijeta i odnosi se prvenstveno na osobe sa stručnom ili akademskom kvalifikacijom.

Važno je da visokoškolska ili stručna kvalifikacija moraju prethodno biti priznate u Njemačkoj. Prema novom zakonu o useljavanju, prvi korak je dakle podnošenje zahtjeva za priznavanje (nostrifikaciju) kvalifikacije u Njemačkoj. Ako je izdata potvrda o priznavanju kvalifikacije, sljedeći korak je podnošenje zahtjeva za vizu u Njemačkoj ambasadi u Sarajevu.

Šta je novo od 1. marta?

· Ukoliko postoji ponuda za posao i ako je izvršena odgovarajuća nostrifikacija kvalifikacije, ubuduće se mogu doseliti stručnjaci iz svih oblasti rada. Ukida se pravilo po kojem je za samo određena, jasno definisana, deficitarna zanimanja postojala mogućnost useljavanja. Osim toga, kod ovih zahtjeva više se neće primjenjivati pravilo provjere po kojem prednost pri konkretnom zapošljavanju ima stručni kadar iz Njemačke ili Evropske unije.

· Osobe sa priznatom stručnom kvalifikacijom mogu podnijeti zahtjev za vizu u svrhu traženja posla: Radno mjesto mora biti u skladu sa obrazovanjem i primjereno kvalifikaciji.

· I za mlade ljude koji još nisu stekli stručnu kvalifikaciju ovaj zakon otvara nove mogućnosti: osobe mlađe od 25 godina mogu ubuduće podnijeti zahtjev za vizu kako bi u Njemačkoj tražile mjesto za stručno obrazovanje i tamo stekle svoje kompletno obrazovanje.

· Neophodno poznavanje njemačkog jezika dokazuje se predočavanjem certifikata o položenom ispitu.

· Nema starosne granice. Osobe starije od 45 godina, međutim, moraju dostaviti dokaz o minimalnoj plati.

Novi zakon ne utiče na Pravilo za zemlje Zapadnog Balkana

Za osobe koje nemaju visokoškolsko ili stručno obrazovanje i dalje važe postojeća pravila useljavanja u Njemačku. Ovdje će i dalje biti na snazi provjera pravila o prednosti pri zapošljavanju. Ubuduće će se i kod Pravila za zemlje zapadnog Balkana primjenjivati odredba da osobe životne dobi starije od 45 godina moraju predočiti dokaz o minimalnoj plati.

(N1)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Smrt fasizmu

26.02.2020 10:32

Eto Baja izgleda da neces imati Potrebe za „Odcjepljenje“ jer ce najveci dio omladine se odcjepiti i otici u Njemacku da se tamo integrise a ti Ovce za sisanje tesko da ces vise Aufvidezen -bis ni man Baja!

ODGOVORITE
Name

Jaffa

26.02.2020 10:40

Stampedo u najavi.

ODGOVORITE
Name

Mi najvise

26.02.2020 10:49

Mi u Republici Srpskoj imamo najvise "kvalifikovanih" politicara,spremnih za novac i rodjenu majku da izdaju,mogu li oni???Da vam poslaljemo jedno 10-tak hiljada

ODGOVORITE
Name

someone

26.02.2020 11:19

kolika je ta min plata za 45+?

ODGOVORITE
Name

Nikola

26.02.2020 23:26

Radim kao diplomirani inženjer preko deset godina. Patriota sam i mislio sam da će vremenom stanje u ovoj našoj Republici Srpskoj biti bolje. Ovdje je iz godine u godinu sve gore (kriminal, nepotizam, nepostojanje pravne države, korupcija, lažni patriotizam...). Kada vidim za kakvu državu se moj otac borio u ratu dođe mi da zaplačem. Pakujem kofere i pravac inostranstvo. Neka ova država bude dobra stranačkim poslušnicima i porodičnim klanovima. Budi mi dobra Republiko Srpska

ODGOVORITE
Name

Direkt

01.03.2020 15:41

Njemacko sunce bolje grije (u dzepu).

ODGOVORITE