Kriza zbog stranih sudija dovodi u pitanje lokalne izbore

Ukoliko kriza nastala zbog stranih sudija u Ustavnom sudu BiH potraje do maja, održavanje lokalnih izbora u oktobru ove godine moglo bi da bude dovedeno u pitanje.

Republika Srpska 26.02.2020 | 08:04
Kriza zbog stranih sudija dovodi u pitanje lokalne izbore

Ako predstavnici Republike Srpske u institucijama Bosne i Hercegovine ostanu dosljednji sprovođenju zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske, lokalni izbori neće biti održani jer odluka o finansiranju ne bi trebalo da dobije podršku srpskog kadra.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH još ranije je izašla s procjenom da će lokalni izbori u BiH koštati oko devet miliona KM, od čega Savjet ministara BiH treba da obezbijedi 4,1 milion KM, i tu bi mogao nastati problem.

"Savjet ministara BiH u ovom slučaju i srpski ministri trebalo bi da glasaju za odluku o izdvajanju 4,1 milion KM, a to bi bilo suprotno zaključcima NS RS", ispričao je izvor "Nezavisnih".

Kada je riječ o samoj odluci, informacije da izbori neće biti održani ukoliko se ne usvoji budžet BiH za ovu godinu nisu tačne, s obzirom na to da u Ministarstvu finansija i trezora BiH kažu da i u toku privremenog finansiranja Savjet ministara BiH može donijeti posebnu odluku o rashodima koji nisu bili predviđeni budžetom iz prethodne godine.

"U slučaju nedostatka sredstava, moguće je osiguranje sredstava u skladu s odredbama člana 16. stav 2. Zakona o finansiranju institucija BiH, kojim je propisano da je u okviru budžeta preraspodjela sredstava izuzetno dopuštena između budžetskih korisnika, ako ih odobri Savjet ministara BiH po prijemu mišljenja Ministarstva finansija i trezora", rekli su nam u Ministarstvu finansija i trezora BiH.

Ono što je činjenica jeste da će već u maju Savjet ministara BiH morati odlučiti o novcu za održavanje lokalnih izbora, jer će Centralna izborna komisija BiH u tom mjesecu donijeti odluku o raspisivanju izbora za oktobar.

"U roku od 15 dana od dana raspisivanja izbora novac mora biti obezbijeđen za održavanje izbora. Prema zakonu, izbori će biti raspisani u maju", rekli su nam u Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Ipak, bez obzira na ovu situaciju koja bi mogla da se desi, Centralna izborna komisija BiH na jednoj od posljednjih sjednica prihvatila je plan nabavke glasačkih listića i ostalog materijala, čime je i zvanično počela pripreme za održavanje lokalnih izbora.

Prema računici CIK-a, za nabavku, štampanje i pakovanje glasačkih listića biće potrebno oko 1,3 miliona KM, a pojedini članovi CIK-a na sjednici su tražili odgovore na pitanja šta je s budžetom, istovremeno ističući da se u najskorije vrijeme mora znati hoće li i kada Savjet ministara BiH obezbijediti novac.

Osim Savjeta ministara BiH, preostalih oko pet miliona KM trebalo bi da obezbijede opštine i gradovi u BiH.

(Nezavisne)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Dragan

26.02.2020 08:27

Namjerno izazvana kriza u vezi sudija upravo zbog toga da se izbori nebi odrzali jer sekta vrlo dobro zna da gubi vlast

ODGOVORITE
Name

baja veliki

26.02.2020 13:33

Prihvatljive su mi sve krize kako se ja nebih nasao u krizi

Name

re

26.02.2020 08:45

strane sudije nama i trebaju u pravosuđu da sude po svim sudovima jer su domaće korumpirani kriminalci, sude kako im vlast kaže.

ODGOVORITE
Name

re>DA

26.02.2020 09:58

re> DOBRO RECENO TREBA ZAPOSLITI SVE STRANE SUDIJE A NASE NA CELU SA VSTV, U EU. NEK SE NAUCE STA JE SUDSTVO I TUZILASTVO, A STA JE MITO I KORUPCIJA,TO DVOJE NEJDE NIKAKO ZAJEDNO

Name

vlado

26.02.2020 09:16

Na pomolu pad Dodika pa ajd da mu pomognemo odlaganjem lokalnih izbora . hmmm reklo bi sesveosmišljeno...

ODGOVORITE
Name

Hahahaaaaaa

26.02.2020 09:48

Cik !i u Cik treba strance postaviti jer i oni su potkovani debeloooo !partijskom podobnosti!!!!uvezana hobotnica!

Name

tacno

26.02.2020 10:36

umjetna kriza koja ide u korist samo kriminalcima

ODGOVORITE
Name

Idi bre bolan

26.02.2020 14:26

Ako već Mostar živi toliko bez izbora što ne bi mogla i BH-a, a time i RS-a. A ako BH-a hoće izbore džaba im ih, ali samo neka RS-a pušćaju na miru. Kod nas sve štima i funkcioniše, svaki dan sve je bolje, sve je manje nezaposlenih, nema korono virusa, davimo se i gušimo u miru i stabilnosti. Ali, iskreno govoreći, dodije vala i mir i stabilnost svaki dan.

ODGOVORITE