U RS dugotrajni zatvor mijenja doživotna robija

Vlada Republike Srpske (RS) utvrdila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS kojima se umjesto dugotrajnog zatvora predviđa kazna doživotnog zatvora.

Republika Srpska 21.02.2020 | 17:09
U RS dugotrajni zatvor mijenja doživotna robija

Izmjenama Krivičnog zakonika uvodi se i institut izuzetnosti kratkotrajne kazne zatvora, koja supstituiše institut pravosnažno izrečene kazne zatvora do šest mjeseci, saopšteno je nakon sjednice vlade.

Utvrđene su izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku RS, kojima je smanjena funkcionalna nadležnost sudije pojedinca, prenesena nadležnost za podnošenje zahtjeva za zaštitu zakonitosti sa okružnog na republičkog tužioca, skraćena dužina trajanja pritvora u istrazi, osiguran dodatni stepen zaštite interesa djeteta kao neposredno oštećenog/žrtve, krivičnog djela i oštećenog u seksualnim deliktima kroz način ispitivanja.

Predloženim izmjenama i dopunama poboljšava se procesni položaj oštećenog u krivičnom postupku radi efikasnije zaštite njegovih prava, a to uključuje i pravo da preuzme krivično gonjenje ako tužilac odustane od optužnice nakon njenog potvrđivanja.

Vlada RS-a je danas donijela i Odluku o osnivanju regionalnih monitoring timova za borbu protiv trgovine ljudima u RS.

Biće osnovani regionalni monitoring timovi za borbu protiv trgovine ljudima Banja Luka, Prijedor, Doboj, Bijeljina, Istočno Sarajevo i Trebinje, te se uređuje njihova organizacija, sastav, nadležnosti i druga pitanja od značaja za rad regionalnih monitoring timova.

(Agencije)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Mato

21.02.2020 16:26

Odma hapsite sopstvene lopove I bandu

ODGOVORITE
Name

Re Mato

21.02.2020 17:21

Pripremaju sebi teren.

Name

drina

21.02.2020 16:29

jel se makar ukinula smrtna kazna?? ili je jos u zakonu?

ODGOVORITE
Name

NARKO BANDA

21.02.2020 16:35

DILERAJSKA NARKO MAFIJA POTROVA DJECU AL TI ODGOVARATI NECE. MINISTRI TO POKRIVAJU. BAGZI ZIGEL JE BEBCE ZA OVU NASU SLJAM MAFIJU.

Name

Djoks

21.02.2020 16:43

Halo privreda privreda privreda privreda, nova radna mjesta, nova radna mjesta, nova radna mjesta, mani suplju pricu o zatvorima.

ODGOVORITE
Name

Mile

22.02.2020 03:04

Je li taj zakon vazi i za politicare?

ODGOVORITE
Name

Utaman

23.02.2020 09:10

Džaba i smrtna sa ovim potkovaim i nagodnim sudijama i tužiocima, isto takvim pravobraniocima i isto takvom policijom.

ODGOVORITE