Šef pravosuđa Milan Tegeltija želi da kontroliše i izbore?!

Imenovanjem Tegeltije, Dodik i Čović imaju većinu u Komisiji koja će predložiti pet članova Centalne izborne komisije BiH. O izboru članova CIK-a odlučuje samo Predstavnički dom. Penzioner Stjepan Mikić biraće svog nasljednika.

Vijesti 21.02.2020 | 14:35
Šef pravosuđa Milan Tegeltija želi da kontroliše i izbore?!

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija imenovan je za člana Komisije za izbor članova Centralne izborne komisije BiH, saznaje Žurnal. Odluka je donesena 17. februara ove godine.

„Za članove Komisije za izbor i imenovanje članova CIK-a iz reda članova VSTS-a BiH imenuju se: Milan Tegeltija, predsjednik VSTS-a BiH i Berina Alihodžić, član VSTS-a BiH“, piše u Odluci koju je potpisao Milan Tegeltija.

Time su kadrovi Milorada Dodika i Dragana Čovića dobili apsolutnu većinu u Komisiji koja bi Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH trebalo da dostavi prijedloge za imenovanje pet novih članova Centralne izborne komisije BiH.

Osim Tegeltije i njemu odane Berine Alihodžić, u Komisiji za izbor članova CIK-a još su – Borjana Krišto (HDZ BiH) Nebojša Radmanović (SNSD), Safet Softić (SDA), te predstavnici CIK-a Irena Hadžiabdić i Stjepan Mikić.

Podsjećamo, pet od ukupno sedam članova CIK-a nalazi se van mandata. U pitanju su dva bošnjačka mjesta – Suad Arnautović i Ahmed Šantić, dva srpska – Novak Božičković i Branko Petrić, te jedno hrvatsko mjesto na kojem se nalazi Stjepan Mikić. Petrić i Božičković su kadrovi SNSD-a, Šantić je kadar SDP-a, Arnautović SDA, dok je Stjepan Mikić čak bio i aktivni član Hrvatske demokratske zajednice BiH.

Ukoliko ove partije zadrže pozicije u CIK-u,  Milorad Dodik i Dragan Čović će i naredna dva izborna ciklusa imati apsolutnu kontrolu nad izbornim procesom u BiH. Stoga su SNSD i HDZ u Komisiju za izbor članova CIK-a imenovali sebi najodanije ljude.

Milan Tegeltija je, dakle, član Komisije u ime Visokog sudskog i tužilačkog savjeta. On se u četvrtak odazvao pozivu Milorada Dodika, te je bio na skupu svih srpskih kadrova u Istočnom Sarajevu, a nakon sastanka imao je i kraći susret sa liderom SNSD-a.

Berina Alihodžić je članica VSTS-a i kantonalni tužilac u Sarajevu. Ona je diciplinski kažnjavana zbog propusta u radu, a najmanje tri člana njene uže porodice nosioci su pravosudnih funkcija. Bila je članica Disciplinske komisije koja je odbacila tužbu protiv Milana Tegeltije u slučaju "potkivanje". Uživa veliko povjerenje predsjednika VSTS-a i na sjednicama uglavnom podržava njegove stavove.

Borjana Krišto je jedna od najbližih saradnica Dragana Čovića i zadužena je za kontrolu pravosuđa i izbornog procesa.

Nebojša Radmanović je kadar SNSD-a i on bi trebao odlučivati ko će od srpskih kadrova biti predložen u Centralnu izbornu komisiju BiH. Njegov favorit je, prema informacijama Žurnala, aktualni predsjednik CIK-a Branko Petrić koji je, također, bio na skupu Milorada Dodika u Istočnom Sarajevu.

Stjepan Mikić je u Komisiju imenovan kao član CIK-a. Iako je u septembru 2017. godine ispunio uslove za penziju nikad nije razriješen. Mikić bi, dakle, trebalo da odlučuje o tome ko će ga naslijediti u CIK-u. O kakvom je kadru riječ, najbolje pokazuje odluka OHR-a iz 1998. godine kojom je Mikiću zabranjeno učestvovanje na izborima. Tada je bio kadar HDZ-a BiH.

Irena Hadžiabdić je druga članica Komisije u ime CIK-a. Formalno dolazi iz reda ostalih, a za njeno imenovanje je najzaslužniji bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. Ipak, tokom svog mandata Hadžiabdićeva je uglavnom blisko sarađivala sa aktualnim predsjednikom CIK-a Brankom Petrićem. Osim toga,  sarađivala je i sa ruskom Centralom izbornom komisijom. Bila je posmatrač na predsjedničkim izborima u Rusiji i, kako je rekla, „nije vidjela nikakve prevare“.

Ruska Federacija joj je čestitala na dobro provedenim izborima 2018. godine.

Safet Softić kadar je SDA i poslanik u Predstavničkom domu BiH. U skladu sa politikom svoje stranke, on će se isključivo brinuti o budućim bošnjačkim kadrovima CIK-a, što znači da će SDA, u tom slučaju, kontrolu nad jednom od ključnih institucija BiH prepustiti dvojcu Čović-Dodik.

Centralna izborna komisija BiH odlučuje većinom glasova. Dakle, dovoljno je da četiri člana CIK-a, bez obzira na etničku i entitetsku pripadnost, glasaju za neku odluku da bi ona stupila na snagu. To znači da četiri člana CIK-a imaju apsolutnu kontrolu nad izbornim procesom što podrazumijeva imenovanje općinskih izbornih komisija, biračkih odbora, donošenje odluka o izboru firmi koje će štampati listiće, ali i raspoređivanje i broj delegata koji bi iz kantonalnih skupština trebali biti imenovani u Dom naroda Federacije BiH.

Osim toga, CIK će ove godine, vjerovatno, odlučiti i o načinu izbora gradonačelnika Mostara, jer je Međunarodni sud za ljudska prava u Strazburu dao rok bh. vlastima da do kraja aprila pronađu rješenje za mostarske izbore. Budu li Čović i Dodik imali većinu u CIK-u, u Mostaru će se glasati po principu – jedan čovjek – jedan glas, što je rješenje koje u ovom slučaju ide u korist Dragana Čovića.

No, ova situacija se može izbjeći jednostavom računicom. Prema zakonu, samo Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bira članove CIK-a. Dom naroda nema nikakvu ulogu, što znači da se članovi CIK-a mogu izabrati bez glasova SNSD-a i HDZ-a BiH.

Entitetska većina postoji, jer SDS i PDP u Predstavničkom domu imaju četiri zastupnika, što u zbiru sa Adilom Osmanovićem donosi pet glasova iz Republike Srpske, koliko je potrebno da bi neka odluka bila izglasana.

Osim toga, postoji i prosta većina, pod uslovom da pored PDP-a i SDS-a, za izbor članova CIK-a glasaju SDA, DF, Naša stranka, SBB i SDP.

Glasovi Dragana Čovića i Milorada Dodika u tom slučaju ne bi bili potrebni i to bi značilo da je taj proruski dvojac izgubio kontrolu nad jednom od ključnih institucija iz koje su do sada crpili svoju političku moć. Za ovakav scenario čak nije potrebna ni Komisija za izbor članova CIK-a.

„U skladu sa svojom procedurom,Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH imenuje članove CIK-a sa liste kandidata. Ako se ova lista ne dostavi Predstavničkom domu PS BiH u roku od 30 dana prije isteka mandata članova CIK-a, Predstavnički dom PS BiH predlaže i imenuje članove CIK-a“, navedeno je u Izbornom zakonu BiH.

S obzirom na to da se pet članova CIK-a nalazi van mandata od novembra prošle godine, te da Parlamentu nije dostavljena nikakva lista, Predstavnički dom BiH bi već narednoj sjednici mogao da imenuje pet članova CIK-a. Za to nisu potrebni glasovi ni Dodika ni Čovića, ali jesu glasovi Bakira Izetbegovića koji u konkretnom slučaju ima šansu da dokaže da njegova priča o patriotizmu nije isprazna. Ne uradi li to, Izetbegović i SDA će sudbinu države BiH svjesno prepustiti proruskoj koaliciji Dodik-Čović.

(Žurnal.info)

Komentari / 37

Ostavite komentar
Name

Čoče

21.02.2020 13:59

Čim prije treba napustiti ove prostore. Za vrijeme Turaka je bilo više demokratije i poravde.

ODGOVORITE
Name

Zanzibar

21.02.2020 14:22

Treba ce nam dosta potkovica, sezona potkivanja tek treba da pocne!

Name

POKRADENI IZBORI

21.02.2020 15:41

Kakvi izbori. Pa svi su pokradeni. Kakve vise komisije i kojekakva sranja.

Name

SNSD

21.02.2020 15:44

Ako su izbori dobro 'organizovani' narod nema potrebe da izlazi na glasanje...

Name

Za Snsd

21.02.2020 15:59

Potpuno istinit komentar, bravo!!!

Name

Ha ha ha

21.02.2020 17:04

E AKO OVAJ HARMONIKAS BUDE KONTROLISAO DRZAVNE IZBORE ONDA JE TO ALAN FORD DRZAVA. REPUBLIKA ZGUBIDANIJA, REPUBLIKA HARMONIKIJASIJA, REPUBLIKA MAJMUNARIJA ILI TAKO NESTO. KAKAV JE OVO LUDACKI UREDJAJ MAJKO BOZIJA.

Name

Kratko i jasno

21.02.2020 17:09

Ne napustaju ljidi Republiku Srpsku vec je Republika Srpska napustila svoje gtadjanje sa ovakvim bahatim ponasanjem.

Name

tegi

21.02.2020 20:02

Milorade mi ti se kunemo da sa tvoga puta ne skrenemo

Name

Re

21.02.2020 14:00

Ovo samo javna pobuna moze rastjerat. Kako u Sarajevu tako i u BL. Kad su se u Tuzli ljudi pobunili vi ste im se smijali. Pa sad se smijete vlastitoj gluposti..

ODGOVORITE
Name

Tacno

21.02.2020 14:54

Na zalost, izgleda jedini preostali nacin...

Name

Demo(n)kratija

21.02.2020 14:02

Sta to bijase demokratija??? Koliko ovaca po kvadratnom kilometru zivi u Republici Srpskoj?

ODGOVORITE
Name

Milano

21.02.2020 16:50

Treba pod hitno promjeniti ime Republike Srpske u Dodikstan. Da svima bude jasno o cemu se radi.

Name

Borac R SRPSKE

21.02.2020 14:19

Nema potrebe izlaziti na izbore ovo sta rade je katastrofa.

ODGOVORITE
Name

JIVO

21.02.2020 15:51

Tako je brate!

Name

keš lova

21.02.2020 14:19

Puni ste kao brodovi za 15 godina vašeg mraka u RS , šta hoćete više od ovog nesretnog i sjebanog naroda i boraca u RS.

ODGOVORITE
Name

Uhh

21.02.2020 14:22

Tek sada ce biti potkivanja. Sto dalje iz ove zenlje to bolje. Neka se biraju i kupuju papke.

ODGOVORITE
Name

XL

21.02.2020 14:26

PA KOGA DRUGOG NEGO POŠTENOG BRATA SVOG FUJJJJJJJJ

ODGOVORITE
Name

Nole

21.02.2020 14:26

Ovaj potkovani bi dosad u iole normalnoj zemlji bio u zatvoru a ne na funkciji...

ODGOVORITE
Name

Cvrle

21.02.2020 14:35

I cemu onda izlaziti na izbore, pitam se. Svedno ce pokrasti kao i dosad.

ODGOVORITE
Name

tako je

21.02.2020 14:46

Na izbore je potpuno besmisleno izlaziti u mojoj opstini su usputno mijenjane vrece sa glasackim listicima i to uz prisustvo policije.Na izbore nemoraju izaci ni oni koji su obavezni jer njihovi glasovi su spremni i prije dana izbora.

Name

Zika

21.02.2020 14:36

Pa ovaj gad ne zna čisto ni pričati a tako veliku funkciju obavlja .Sramno fuj.

ODGOVORITE
Name

Јова

21.02.2020 14:48

Имали ико из опозиције храбрости да не кажем нешто друго да овај народ покрене односно поведе иначе смо као народ и као Република Српска пропали, али то се мора брзо реаговат.

Name

borac

21.02.2020 14:42

Mafija zatvara Krug ko nije ostario neka se spasava.

ODGOVORITE
Name

drina

21.02.2020 14:47

zeli kontrolisati izbore nakon sto je dodiku obecao lojalnost?? a sto se drzave tice glumi neovisnost.

ODGOVORITE
Name

Strasno

21.02.2020 14:49

Sta se dogadja.

ODGOVORITE
Name

Učim i gledam

21.02.2020 14:59

Ovo je dno dna privatna država nekolicine ljudi koji mogu da rade šta god hoće bez trunke srama i odgovornosti...

ODGOVORITE
Name

Bl

21.02.2020 15:00

IMAJU LI ONI IMALO OBRAZA ON DA KONTROLISE 100 ODSTO DODIKOV POLTRON STO BI LUDI REKLI TOBE TOBE BOZE SACUVAJ TAKVA MUSTRA

ODGOVORITE
Name

re

21.02.2020 15:05

obecanje ludom radovanje.. ja mislim da su zadnjih 20 godina dovoljno dokazali da nemaju obraza ni obzira.

Name

Ogorcena

21.02.2020 15:06

KAKVA MUSTRA SE NASLA DA KONTROLISE PA NI TAMO GDJE SADA NEMA VAJDE OD NJEGA BOZE SACUVAJ NAS OVAKVI

ODGOVORITE
Name

Ima li ikakv nacin

21.02.2020 15:19

Da se ova drzava spasi od strasnog zla sto je spopalo?!

ODGOVORITE
Name

Borac 2

21.02.2020 15:45

Zatosmose borili janeglasam!

ODGOVORITE
Name

Mato

21.02.2020 16:24

Ovo nije za covjeka Total I rezim toje kao u sjevernoj korei

ODGOVORITE
Name

Gadno

21.02.2020 16:39

Pa to je preslo sve granice . Znaci ne treba ni izlaziti na izbore . Vec se zna pobjednik .

ODGOVORITE
Name

kiza

21.02.2020 16:53

Na istoku stare price, a na zapadu nista novo. Sve u svemu kriminal i celu drzavu u ZATVOR

ODGOVORITE
Name

VIC

21.02.2020 20:07

JEl ovo neki VIC koim Slucajem?

ODGOVORITE
Name

pero mutikasa

22.02.2020 10:19

Izbore dobijaju oni koji broje a ne koji glasaju ;)

ODGOVORITE
Name

Popović

22.02.2020 13:16

Koji je Milan, a koji Zoran?

ODGOVORITE