Grenel potvrdio: Privremeno sam šef obavještajnih službi

Grenel neće biti stalni šef svih obaveštajnih službi, već će vršiti tu dužnost dok Tramp ne imenuje svog kandidata za direktora, prenio je "New York Times".

Srbija 21.02.2020 | 11:07
Grenel potvrdio: Privremeno sam šef obavještajnih službi

Novi vršilac dužnosti direktora američkih obavještajnih službi Ričard Grenel mogao bi, prema federalnom zakonu, biti na funkciji samo nekoliko nedjelja dok predsjednik Donald Tramp ne imenuje nekoga ko će trajno preuzeti funkciju.

Grenel može ostati na čelu svih obavještajnih službi samo oko tri sedmice, izuzev ukoliko Bijela kuća brzo ne nađe kandidata kojeg će ponuditi Senatu na potvrdu.

Grenel je na svom Twitter profilu potvrdio da su navodi o privremenom obavljanju nove funkcije istiniti, kao i da će Tramp uskoro objaviti ime kandidata, a da to neće biti on.

Ljudi upoznati sa njegovim planom kažu da je Grenel pristao da funkciju obavlja samo određeno vrijeme.

Može ostati na poziciji direktora obaveštajnih službi samo do 11. marta, osim ako predsjednik formalno ne imenuje nekog drugog za to mjesto, prenosi Radio-televizija Srbije.

Federalni zakon daje predsjedniku fleksibilnost da privremeno imenuje i odabere bilo koga za tu funkciju, dok njegov zvanični kandidat čeka potvrdu Senata. Taj potez omogućio bi Grenelu da više mjeseci vrši dužnost direktora obavještajnih službi dok se procedura nominacije obavlja u Senatu.

(Beta)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Direkt

21.02.2020 16:03

Jednom CIA, vazda CIA.

ODGOVORITE