U BiH se priprema uvoz lijekova iz Indije i Pakistana?

Problem s uvozom kontraverznih lijekova iz Rusije na površinu je vratio i temu o tzv. Kubanskoj vakcini, sumnjivom medikamentu protiv teških bolesti, kojeg već godinama ima na našem tržištu, a koji nije registrovan niti u jednoj zemlji Evropske unije.

Bosna i Hercegovina 14.02.2020 | 10:46
U BiH se priprema uvoz lijekova iz Indije i Pakistana?

Ana Petrović, predsjednica Udruženja inovativnih proizvođača lijekova u BiH (UIPL) za Klix.ba kaže kako se na temu CimVax vakcine, kako je zvanično nazvana, ovo udruženje oglasilo još 2016. godine pisanim putem kad je kontaktiralo sve relevantne državne institucije, od Savjeta ministra BiH do Agencije za lijekove, u kojem je naglašeno o kakvom se lijeku radi.

"CIMAvax-EGF vakcina je biotehnološki proizvod i namijenjena je za liječenje teških bolesti, te je iz ta dva navedena razloga obvezujuća centralizovana procedura registracije (u EU od strane Evropske medicinske Agencije - EMA), situacija je ista kao i u slučaju aktualnih 'ruskih lijekova'.

Kao što ste do sada vjerovatno upoznati, ovaj proizvod nije registriran niti u jednoj zemlji EU, ni zemljama regiona, te nema odobrenje Agencije za hranu i lijekove Sjedinjenih Država (FDA), upravovo radi neodgovarajuće i nepotpune dokumentacije, kao i nedovoljno dokazanog terapijskog učinka", kaže Petrović.

U Srbiji ova vakcina još nije registrirana, dodaje, a u toku je klinička studija na Kliničkom Centru Bežanijska kosa nakon koje će Agencija za lijekove Srbije odlučiti da li će registrirati navedenu vakcinu

Brojni stručnjaci u našoj zemlji o Kubanskoj vakcini oglašavali su se s velikom rezervom, a neki su znali kazati da je klasična prevara te da ju je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH jednostrano registrovala.

Njome se, kako su kazali, želi izvući novac od pacijenata koji mora platiti oko 7.500 evra za udarnu terapiju, koja podrazumijeva pet ciklusa davanja i traje oko tri mjeseca.

"Radi nedokazanog učinka lijeka i njegove bezbjednosti niko odgvoran se ne usuđuje na registraciju ove vakcine", kaže Petrović te naglašava kako je naša zemlja potpisom Sporazuma o stablizaciji i pridruživanu EU pristala na obvezu poštivanja i usvajanja EU direktiva i vodiča.

Ona kaže i kako registracijom nedovoljno provjerenih lijekova, nedokazane kvalitete i bezbjednosti BiH postaje zemlja "otvorena" za sve i svašta, i u situaciji kada smo svi potencijalni pacijenti, u određenom trenutku nećemo znati da li prirmamo lijek koji nas liječi ili truje.

"Naime, prema neslužbenim informacijama zahtjevi za registraciju NCB lijekova, neuporedivih bioloških lijekova iz Irana, Pakistana i Indije su već u pripremi i samo čekaju rezultate naredne sjednice Komisije za lijekove, 19. februara 2020. godine kada će se odlučiti o registraciji ruskih NCB lijekova", zaključuje Petrović.

(Klix)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Durmitor

14.02.2020 10:09

Ovo je problem sa sve nas. A dnevna politika je takva kakva je. Mada oko nje ima najviše polemike, a ovo je kao usputna vijest. Zamisli da ti dijete treba dobiti vakcinu protiv rubeole, koja je proizvedena u Indiji, Pakistanu ili Iranu. Neka Hvala

ODGOVORITE
Name

re

14.02.2020 10:24

Zaboravio si i Rusiju ko ce djetetu dati Tabletu iz Rusije...

Name

Ne lupaj gluposti

14.02.2020 17:06

Rusi imaju mozda i najbolje lijekove, samo sto farmac. mafija hara. Znam ljude koje su otpisali, koristili su mogu recu dugo ruske lijekove.

Name

Miki

14.02.2020 10:30

Ima li kakva vakcina iz Bangladeša?

ODGOVORITE
Name

Xl

14.02.2020 10:46

Dal neko zna ko je pokupovao apoteke u Doboju?

ODGOVORITE
Name

Zna se

14.02.2020 13:53

Dodiga

Name

mujobosanac

14.02.2020 15:09

AKO I OVO DOZVOLE ! ( NE PROVJERENOM MEDICINOM) NATALITET BIH CE OPASTI NA MAKSIMUM SEBIJINO MASLO.

ODGOVORITE
Name

Sta smo

14.02.2020 17:07

Dozivjeli. Strasno.

ODGOVORITE