Doći će trenutak kada će političari iz RS morati da glasaju

Zaključak koji kaže da predstavnici Republike Srpske obustavljaju učešće u odlučivanju u institucijama BiH do usvajanja zakona o Ustavnom sudu BiH već juče je zaživio u praksi, jer su neke parlamentarne komisije ostale bez odluka, a sjednica Zajedničkog kolegijuma je otkazana.

Bosna i Hercegovina 14.02.2020 | 10:08
Doći će trenutak kada će političari iz RS morati da glasaju

Danas je na redu novu ispit jer je ranije zakazana sjednica Doma naroda BiH. Kako Srpskainfo saznaje, postoji mogućnost da delegati iz Srpske ne dođu na sjednicu, čime ona ne bi bila ni održana jer nema kvoruma. Ali, i da dođu na sjednicu, neće biti moguće usvojiti bilo kakvu odluku, jer su, kako su nam juče izjavili neki od njih, zauzeli stav da ne glasaju ni za, ni protiv. To znači da u prvom krugu nema dovoljno glasova iz Srpske.

Međutim, ovakva situacija ne može da potraje u nedogled, jer bi se moglo desiti da kasnije u drugom krugu glasanja prođe neki zakon štetan za RS i to zahvaljujući uzdržanosti njenih predstavnika.

Preciznije, doći će trenutak kada će političari iz RS ipak morati da glasaju. Zato su sve oči uperene u posebnu sjednicu Narodne skupštine Srpske u ponedjeljak, na kojoj se očekuju strategija za dugoročnije djelovane predstavnika iz RS u institucijama BiH.

O čemu se radi? Poslovnici parlamentarnih domova PSBiH kažu da je za usvajanje neke odluke u prvom krugu potrebna većina glasova, pod uslovom da u toj većini učestvuje bar trećina glasova iz RS. U Domu naroda BiH to su dva delegata, a u Predstavničkom domu BiH pet poslanika. Pošto su predstavnici RS poručili da neće glasati, to znači da odluka ne može odmah da prođe, i u prvom krugu su – bezbjedni.

Ipak, tu nije kraj. Taj akt potom ide na sjednicu tročlanog kolegijuma doma koji se ponaša kao komisija i pokušava da postigne saglasnost. Ako pretpostavimo da ni tu ne bi bilo saglasnosti, jer se član iz RS nije izjasnio, tada zakon ili neki drugi akt ponovo ide na glasanje u dom.

Upravo tu može da nastane problem budu li se parlamentarci iz RS doslovno držali zaključka iz Banjaluka koga je novinarima pročitala predsjednica RS Željka Svijanović, a on glasi: „Predstavnici iz RS u institucijama BiH obustavljaju učešće u odlučivanju po bilo kom pitanju iz nadležnosti institucija BiH…“.

Deset protiv

-Kako bi zakon bio oboren u drugom krugu glasanja, poslovnici kažu da je za to potrebno dvije trećine glasova parlamentaraca iz RS koji su protiv. U Predstavničkom domu to je deset poslanika, a u Domu naroda tri delegata. U slučaju da se parlamentarci iz RS uzdrže od glasanja, to znači da zakon prolazi i bez njih jer nisu protiv.

Član kolegijuma može jednom da traži skidanje te tačke sa dnevnog reda, ali ona mora da bude već na sljedećoj sjednici. U tom slučaju, uzdržanost od glasanja je loša po RS jer zakon prolazi, pod uslovom da je prethodno uspio da prođe komisijsku fazu. Jedini način je da se napusti sjednica, da se ne dođe na nju, jer ne bi bilo kvoruma – rekao nam je jedan od parlamentaraca koji je želio da ga ne pominjemo.

Potraje li politička kriza u BiH, naši izvori tvrde da u tom slučaju ipak treba očekivati drugu opciju – da parlamentarci iz RS u ovakvim situacijama glasaju protiv, čime bi mogli da zaustave svaki dokument. To ne bi bilo doslovno po zaključku zvaničnika RS, ali bi bilo u skladu sa onim o čemu je bilo govora u Palati Republike u srijedu.

-Tako će vjerovatno glasiti i jedan od zaključaka Narodne skupštine RS nakon sjednice u ponedjeljak, dakle da se na sve načine spriječi usvajanje akata u institucijama BiH, do usvajanja zakona o Ustavnom sudu BiH. To se može uraditi samo glasajući protiv, a prema nekim tumačenjima, i izvlačeći katice iz konzola za glasanje na samoj sjednici.

Pominje se mogućnost i glasanja protiv dnevnog reda svake sjednice, što znači da ona neće ni biti održana. Još jedno pitanje koje traži odgovor NSRS jeste šta ćemo sa odlukama u institucijama BiH koje su od interesa za RS. Da li ćemo glasati i protov nekog sporazuma koji se tiče infrastrukture u RS – tvrdi sagovornik Srpskainfo.

Kako u praksi u parlamentarnim komisijama izgleda tihi bojkot parlamentaraca iz RS?

-Idem na sjednice komisije, ali ne učestvujem u donošenju odluka, a to znači da ne glasam ni za ni protiv. Stalne komisije donose odluke većinom glasova. Ali, zajedničke komisije oba parlamentarna doma odlučuju tako da za neku odluku mora da bude glas bar jednog člana iz svakog naroda. To znači da zajedničke komisije, zbog našeg neglasanja, neće moći da odlučuju – rekla nam je delegat SNSD i članica nekoliko komisija Dušanka Majkić.

Kakva je situacija u Savjetu ministara BiH?

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, od trenutka kada je postao ministra, ne odgovara na pozive Srpskainfo. Ministar transporta i komunikacija BiH Vojin Mitrović kaže da će se držati onoga što je saopšteno nakon sastanka zvaničnika Srpske.

-To je vrlo jednostavno. Mi ćemo učestvovati u radu svih organa, ali nećemo u donošenju odluka, oko glasanja. Mi smo prije svega predstavnici RS i predstavljamo njene interese – kaže Mitrović za Srpskainfo.

Prema Zakonu o Savjetu ministara BiH, za odluke koje kasnije idu na potvrđivanje u PS BiH nje neophodno da za njih galasaju ministri iz RS. U svim drugim slučajevima, poželjan je konsenzus ili najmanje glas jednog člana iz svakog konstitutivnog naroda.

Podsjećamo, povod za novu krizu je odluka Ustavnog suda BiH koji je proglasio neustavnim član zakona koji predviđa knjiženje poljoprivrednog zemljišta na Republiku Srpsku. Sud smatra da je to državna imovina, u nadležnosti institucija BiH, što Srpska ne prihvata.

(Srpskainfo)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

zux

14.02.2020 09:23

Izborna je godina, znači godina odcjepljivanja i blokada...meni nije jasno kako je moguće da blokiramo sami sebe na nivou države, kao da mi tamo nemamo interese, a imamo velike...oni nek ustavnim sudom osporavaju, a mi ćemo mijenjati zakone i prilagođavati se, a na kraju krajeva nek izvrše odluku koju su donjeli ako mogu i ako je državno zemljište...ovo je još jedna predstava kako bi se zbili glasački redovi, jer su se malo razbili poslije odluke o približavanju NATOu...

ODGOVORITE
Name

Za

14.02.2020 09:43

Decenijske laži pomalo dolaze na naplatu.

Name

kiki

14.02.2020 10:04

Vec danas su glasali....hahaha. Becirevic podnjeo za raspravu o Dodikov ponasanju i morali su da glasjau...sukno im Denis prvi dan blokade institucija.

Name

Re

14.02.2020 10:10

Baš tako,a narod ode. Kome treba zemlja bez ljudi.

Name

Re

14.02.2020 15:32

Stvar je u ogromnim lažima a ne ustavnopravnih principa i djelovanja.

Name

Nole

14.02.2020 10:36

Samo vi pametujte, uskoro nećete imati koga predstavljati niti će vas imati ko plaćati... Svi ste vi tamo bitange koje lažu i kradu ovaj narod

ODGOVORITE
Name

lopi

14.02.2020 10:40

Kad tad će Inzko potegnuti Bonske, a onda će biti kuknjave kakvu nismo vidjeli.

ODGOVORITE
Name

oo7

14.02.2020 13:54

Glasat će kada bude potrebno.

ODGOVORITE