Nožica: Optužnica protiv Mektića je montirana

- Završeno je ročište o prijedlogu mjera zabrane u slučaju Dragan Mektić i drugi koje Tužilaštvo tereti za zloupotrebu položaja i korupciju, a advokati odbrana u potpunosti su se usprotivili predloženim mjerama koje su uključivale zabranu prilaska svjedocima na 100 metara, telefonski kontakt, zabranu javnog medijskog oglašavanja o slučaju. 

Bosna i Hercegovina 06.02.2020 | 13:29
Nožica: Optužnica protiv Mektića je montirana

Senka Nožica, advokatica Dragana Mektića napomenula je, a što je i sam Sud primjetio da nije individualizirana mjera niti je objašnjeno zbog čega se ovakve mjere traže ali je kazala i to po prvi put u karijeri da je riječ o „montiranoj optužnici i politički motiviranoj jer je Mektić dok je bio ministar kritikovao rad Tužilaštva BiH i pravosuđe."

"Njega je trebalo optužiti i staviti na koljena. Ostali su kolateralna šteta. Ukoliko su to sredstva EU, pa valjda EU kontroliše potrošnju tih sredstava. Nema nijedan dokaz da je Dragan Mektić počinio krivično djelo, nijednom rečenicom nisu obrazložili mjere zabrane. Najvažnije je zatvoriti usta Mektiću. Zar ne trebaju svi mediji, ako je riječ o državniku, vidjeti kako naše Tužilaštvo radI, ako je sve uredu", upitala je Nožica.

Posebno su se osvrnuli i ona i njen branjenik na činjenicu da je riječ o donatorskim sredstvima koja nisu budžetska kako stoji u optužnici. 

„Ako ja moram pojašnjavati elementarne stvari onda sam u ozbiljnim problemima. Budžet BiH je 900 miliona usvojen Zakonom o budžetu i Zakonom o izvršenju. Niti jedna marka sa strane ne može biti uplaćena u trezor. Donatorska sredstva idu na poseban račun, a utrošak sredstava prati donator i njihova revizija. Ovo za što mene Tužilaštvo tereti je dobilo pozitivan revizorski izvještaj i evidentno je da je riječ o montiranoj optužnici", kazao je Mektić nakon ročišta.

Sutkinja za prethodni postupak Dalida Burzić napomenula je da će Sud donijeti odluku o mjerama ali da nemaju propisan rok za donošenje odluke. 

Naložila je tužiteljici Vedrani Mijović da Tužilaštvo dostavi sve dokaze odbranama do narednog ročišta kada će biti izjašnjenje o krivici. 

Odbrane su ukazale i na problem da još nisu uložili prigovore na optužnicu niti su isti razmatrani, a današnjim ročištem kao da se prejudiciraju odluke o prigovorima jer se raspravlja o mjerama zabrane prije odluke o prigovorima. 

Osim Mektića optuženi su i Samir Agić, Edin Garaplija i Igor Golijanin.

Adna Dobojlić, advokatica Edina Garaplije, kazala je da se krši presumpcija nevinosti. Rekla je da je njen branjenik prvo pozvan kao svjedok, a naknadno je bio optužen.

"Garapliji je uskraćeno pravo na uvid u dokaze. Dostavljene su nam fotokopije koje nisu ovjerene. Šta znači zabrana komunikacije s medijima? To zakon ne tretira, jer mediji nisu osobe. Što se tiče sporne prostorije u Ministarstvu sigurnosti BiH, ona je ustupljena asocijaciji, a ne Garapliji", kazala je ona.

Mirela Kandić, advokatica Golijanina, pojasnila je da zapošljavanje u Ministarstvu sigurnosti BiH provodi Agencija za državnu službu BiH i to na osnovu javnog konkursa i kriterija, a ne njen branjenik.

Advoktica Vasvija Vidović, koja zastupa Agića, rekla je da Tužilaštvo BiH nije dalo argumente za mjere zabrane.

Tužiteljica Mijović je sve ovo ocijenila dramatičnim izjavama, poput onih o montiranom procesu.

Tužiteljica Mijović kazala je da Tužilaštvo neće tražiti da se javnost isključi iz ovog procesa jer je i njima u cilju da javnost bude uključena.

(Patria)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Paja

06.02.2020 12:44

Je li ono ova tužiteljica bješe kćerka nekog lidera SNSDa

ODGOVORITE
Name

cirkus

06.02.2020 19:22

Izabrali tatinu tuziteljicu jer tata se davno dokazao u velicanju lika i djela velikog oca nacije

Name

Xl

06.02.2020 12:49

Jel to cerka od Slavuja? Koji je prespavao mandat u Sa.

ODGOVORITE
Name

Krvopije i neljudi

06.02.2020 12:52

Eeeee kad je njima tako koji imaju mogućnost da angažuju vrhunske advokate .....raji koja ima posla na bh sudovima je 100 puta gore. Ni u najludjim mislima mi nije bilo da ćemo dočekati ovakvu stvarnost. Tešku, siromašnu, nepravednu.

ODGOVORITE
Name

Sudstvo zq obracun

06.02.2020 12:53

Eto. Nase sudstvo cijelo sluzi za politicki obracun sa postenim covjekom. Potpuno idiotska zemlja.

ODGOVORITE
Name

BL

06.02.2020 13:01

JASNO KO DAN DA JE MONTIRANA MEKTICU CARE UNISTI IH TOLIKE KRADJE A TEBE DJABA MALTRETIRAJU SRAMOTA CIM SE BAVI TUZILASTVO A MILIJARDE OTISLE OPTUZNICE STOJE U LADICAMA A ONI PROCESUIRAJU TUZAKAJU BORCE ZA NARODNA PRAVA

ODGOVORITE
Name

Denis

06.02.2020 13:32

Podrska gospodinu Mekticu.Naravno da je optuznica montirana i politicki obojena.Od korumpiranog tuzilastva i pravosudja svasta se moze ocekivati.

ODGOVORITE
Name

A ko to jos nezna?!

06.02.2020 15:56

Prosto nema ih.

ODGOVORITE