Tužilaštvo neće da objavi prijavu protiv Mektića

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine odbilo je zahtjev Transparency Internationala (TI) u BiH da dostavi kopiju optužnice protiv bivšeg ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i ostalih koji se terete za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja

Bosna i Hercegovina 05.02.2020 | 14:04
Tužilaštvo neće da objavi prijavu protiv Mektića

Zbog velikog interesovanja javnosti za ovaj slučaj, kao i samog procesa potvrđivanja optužnice, TI BiH je tražio dostavljanje kompletnih informacija, ali Tužilaštvo tvrdi da u ovom slučaju nema javnog interesa.

„Nakon obavljenog ispitivanja javnog interesa u smislu člana 9. Zakona o slobodi pristupa informacijama, utvrđeno je da objavljivanje traženih informacija nije od javnog interesa“, stoji u odgovoru Tužilaštva BiH. Još se navodi da bi objavljivanje ovih informacija „izazvalo značajnu štetu po legitimne ciljeve koji obuhvataju sprečavanje kriminala i svako otkrivanje kriminala“.

TI BiH prati ovaj slučaj u okviru monitoringa suđenja za krivična djela korupcije u BiH i od početka provođenja monitoringa ovo je prvi put da je jedno tužilaštvo odbilo dostaviti kopiju optužnice.  

Na slične argumente Tužilaštvo se pozivalo i ranije kada je u više navrata odbijalo zahtjeve TI BiH da dostavi informacije iz završenih sudskih procesa, ili informaciju o tome da li je podignuta optužnica u predmetu „Bosnalijek“.

Sud BiH je tada u oba slučaja usvojio tužbe TI BiH zaključivši da Tužilaštvo BiH nije valjano sprovelo test javnog interesa, da su informacije o krivičnom postupku po pravilu javno dobro kao i da su pravosudni organi dužni dostaviti ih i kada postoji zakonom predviđen izuzetak ako to opravdava javni interes.

Uprkos uspostavljenoj sudskoj praksi, Tužilaštvo BiH uporno odbija dostaviti sve informacije o krivičnim postupcima ne cijeneći javni interes, i ne sprovodeći test javnog interesa, saopšteno je iz TI BiH.

(BN) 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Petar P.

05.02.2020 13:23

Glupost. Ako je optužnica potvrđena treba da bude dostupna na sajtu Suda BiH. Ne znam što su tražili od Tužilaštva BiH?

ODGOVORITE
Name

Ops

05.02.2020 14:16

Kakve veze ima ti s mekticem,sta si se prepao ako si posten I bez oraha u dzepu

Name

Ogorcena

05.02.2020 13:27

MEKTICU NEMOGU TI NISTA ONI SAMI PADAJU U SVOJU MREZU SVETE SE JASNO SE VIDI STUDENTIMA PO BL ZA SVOJ NEUSPJEH DRASKA TUZAKAJU ZA SVAKU RJEC NEZNAM KO IM I PRIMA TE NEOSNOVANE TUZBE VUKANA MALTRETIRAJU UZIMAJU NOVAC COVJEKU ZA CINJENICE NAROD ZNA I VIDI SVE AL DOHAKACE SE I NJIMA NEK JOS MALO SE KOPRCAJU STACE RECI NARODU ZUNIC MAZALICA DODIK ZELJKICA VISKOVIC DJOKIC I OSTALA SVITA DA IH NAZOVEMO NJIHOVIM RJECNIKOM MANGUPA

ODGOVORITE
Name

Zika

05.02.2020 13:49

Naravno da nema a zašto bi i bilo kad je najpošteniji covjek

ODGOVORITE
Name

Če

05.02.2020 17:12

Eto ti znaš, da nije radio u pošti!?

Name

RAJNA

05.02.2020 14:28

Možda planiraju da optuže Mektića , zato što je Dodik potpisao MAP.

ODGOVORITE