Otkriven tajni dokument Brisela: Šta čeka Evropu?

Njemački list Špigl došao je u posjed tajnog dokumenta koji je razrađen u službama Brisela, a u kojem se tvrdi da se može očekivati veliki talas migranata.

Svijet 03.02.2020 | 15:39
Otkriven tajni dokument Brisela: Šta čeka Evropu?

Migranti bi se prema Evropi uputili brodovima sa obala Libije.

Uzimajući u obzir činjenicu da se u Libiji trenutno razbuktava rat, realno je očekivati da će sve više ljudi pokušati da pređe preko Sredozemlja do Evrope, prenosi Večernji list.

Uz izbjeglice iz Libije, očekuje se i talas migranata iz ostalih afričkih zemalja.

Iz tog razloga, u dokumentu koji se pojavio, a koji su razradile službe zadužene za bezbjednost spoljnih granica Evropske unije, tvrdi se da je što prije potrebno pokrenuti i pojačati patroliranje na Sredozemlju. Do početka 2019. godine bila je aktivna operacija Sofija, u okviru koje su brodovi ratnih mornarica zemalja EU patrolirali Sredozemljem. Ova operacija se tokom ljeta smanjila, prenosi Večernji.hr.

Sada bi trebalo pokrenuti slične operacije.

Libijska obalska straža u ovom trenutku kontroliše samo jednu trećinu obale ove zemlje. Ako se sigurnosna situacija u Libiji dodatno pogorša, a migranti masovnije krenu morskim putem prema sjeveru, obalska straža biće potpuno nemoćna – piše u dokumentu.

U ovom slučaju Italija je najopterećenija. Ipak, teško je povjerovati da bi se ratni brodovi zemalja EU mogli uskoro vratiti u prethodnu operaciju, jer je za takvu odluku potrebna jednoglasna odluka država članica EU. 

Italija i Austrija poručile su da neće glasati za takvu odluku, a tako misle i u Mađarskoj i Grčkoj. Inače, brodovi su prošle godine povučeni jer među državama članicama Unije nije postignut dogovor o tome ko će primati migrante koji u okviru akcije Sofija budu spašeni i dovedeni na područje Evropske unije, odnosno na područje Italije, koja je najbliža libijskoj obali. 

Samo proteklih nekoliko godina u okviru operacije spašeno je i dovedeno u Italiju oko 45.000 migranata koji su krenuli na put sa sjevernih obala Afrike, no Italija više ne želi da prima migrante u tolikom broju. 

Njemačka je prije nekog vremena ponudila da će primiti četvrtinu tako spašenih migranata, ali konačan dogovor ipak nije postignut, pa je akcija spašavanja i patroliranja obustavljena, a Italija je zatvorila svoje luke i pristaništa za migrante.

(Nezavisne)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Rob

03.02.2020 15:44

Osvojile evropu bez puske

ODGOVORITE
Name

Joska

03.02.2020 18:27

Neka ih njemačka sve primi, Merkel je to i započela

Name

oo7

03.02.2020 16:52

Zato je VB i izašla iz EU,a sada će i ostale.

ODGOVORITE
Name

Prazne glave

03.02.2020 19:15

Zasta vam sluzi NATO ??? Da nije to bas ta taktika da se Evropa unisti.

ODGOVORITE
Name

Milos 1389

04.02.2020 08:46

Zivio veliki cojek i vrhovni komandant Gadafi! Ko te ne zna evropsko unijo skupo bi te platio! Ja sam vas odavno procitao‘vama trebaju samo ovce ‚a hvala bogu ima ih sve vise😎