Savez sindikata ne podržava zakon o inspekcijama

Ako zakon o inspekcijama bude usvojen, koji je Vlada Republike Srpske utvrdila u formi prijedloga, u praksi se ništa suštinski neće promijeniti.

Republika Srpska 01.02.2020 | 07:49
Savez sindikata ne podržava zakon o inspekcijama

Ovo je ocjena Gorana Stankovića, generalnog sekretara Saveza sindikata Republike Srpske. Inače, predstavnici Saveza sindikata RS na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta RS nisu dali podršku ovom zakonu, koji je Vlada utvrdila i poslala u skupštinsku proceduru.

– Mi smo zaista puno očekivali od novog zakona o inspekcijama, naročito što je premijer kao mandatar u svom ekspozeu ovoj tematici posvetio puno značaja. Međutim, sindikat uopšte nije učestvovao u izradi zakona niti su naši ključni prijedlozi i primjedbe usvojeni – objašnjava Stanković za Srpskainfo.

Kaže da se ključni zahtjev Saveza sindikata RS odnosio na proceduru kontrole inspektora rada kod poslodavaca.

– Mi smo tražili da radnik, odnosno predstavnik sindikata bude strana u postupku. Zaista je nelogično da radnik ili predsjednik Sindikalne organizacije u firmi koja ima, recimo, 100 ili više zaposlenih, podnese prijavu zbog nepravilnosti i da poslije toga dobije samo obavještenje o kontroli bez prava na bilo kakav pravni lijek. Tražili smo da učestvujemo u kontrolama sa inspekcijama kako bismo na licu mjesta ukazivali na nepravilnosti u cilju uspješnosti nadzora – ističe Stanković.

Tvrdi da u predloženom zakonu o inspekcijama inspektori rada imaju veoma mala ovlašćenja.
– Recimo, utvrdi se da je neki poslodavac zaposlio radnika ili više njih na crno. Inspektor ima mogućnost podnošenja krivične prijave, a svi znamo da naši istražni organi nisu zainteresovani za ovakve postupke. Pri tome, poznato je da su drakonske kazne za neizdavanje fiskalnih računa – ističe Stanković.

Zbog svega toga u Savezu sindikata RS smatraju da se radi o „još jednom zakonu koji ide na ruku poslodavcima i koji neće ništa promijeniti u odnosu na postojeće stanje“.

Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o inspekcijama koji se, kako je potvrdila ministarka uprave i lokalne samouprave, Lejla Rešić, ne razlikuje mnogo od nacrta zakona koji je 90 dana bio u javnoj raspravi.

Rešićeva je podsjetila da je u Prijedlogu zakona ostalo suštinsko opredjeljenje Vlade u vidu olakšica za novoregistrovane poreske obveznike. To znači da oni koji imaju do 8 zaposlenih spadaju u mikro društva i imaju mogućnost da ih Inspektorat savjetuje, a ne da im odmah piše kaznu, na primjer, u slučaju kada nemaju jasno istaknut cjenovnik.

(Srpskainfo)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Marko

01.02.2020 07:57

Samo pricate gluposti . Prvo treba uvesti radno vreme da se priblizi javni i privtni sektor ,subota jedna smjena nedjelja neradna.

ODGOVORITE
Name

Rale

01.02.2020 09:10

Ovi sindikati veze sa vezom. Da li njih neko shvata ozbiljno.

ODGOVORITE
Name

Kriminalci

01.02.2020 12:08

Umrezeni pohlepom i nepootizmom.

Name

Dejan

02.02.2020 16:41

Prvo treba uvesti obavezu da se ne moze registrovati privredno drustvo sa pet ili vise zaposlenih,ako nema osnovan Sindikat, a onda i clan po kojem bi se Prijava krsenja bilo kojeg prava radnika smatrala legitimnom da se provede hitna kontrola, jer je to sustina, a svakako da u slucaju vrsenja kontrole treba uvrstiti i clana sindikata, koji bi pomagao inspektorima...poslodavca vec stiti kapital, radnika niko i nista...