Otvoreno pismo gradonačelnika Milenka Đakovića

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković uputio je otvoreno pismo povodom neprimjerenih i tendencioznih izjava u medijima pojedinih odbornika i sekretara Skupštine grada sa osnovnim zadatkom da obmanu građane Prijedora.

Republika Srpska 24.01.2020 | 18:53
Otvoreno pismo gradonačelnika Milenka Đakovića

Pismo prenosimo u cijelosti: 

"Ovim putem želim da obavijestim javnost o neprimjerenim i tendencioznim izjavama u medijima dana 23.01.2020. godine pojedinih odbornika i sekretara Skupštine grada, sa osnovnim zadatkom da obmanu građane Prijedora, navodeći da se gradonačelnik bavi podmetanjem klipova u točkove zahuktale skupštinske većine i onemogućava razvoj grada služeći se „udbaškim" metodama.

Da podsjetim da se radi o predmetima koje je donijela Skupština grada Prijedor za koje sam ja smatrao da su  nezakoniti i slijedom toga pokrenuo proceduru kontrole zakonitosti kod Ministarstva uprave i lokalne samouprave u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi.

Ministarstvo je obavijestilo Skupštinu grada o razlozima zbog kojih smatra da je akt suprotan zakonu i statutu i zatražilo da se akt izmjeni, ukine ili poništi. Skupština je odbila da postupi po aktu Ministarstva.  

Vlada Republike Srpske je u okviru nadležnosti obustavila akte od izvršenja i donijela Zaključak kojim je ovlastila Pravobranilaštvo Republike Srpske – Sjedište zamjenika Prijedor da pokrene postupak pred Okružnim sudom u Prijedoru.

Odluku suda kojom je odbačena tužba iz formalnih razloga pretvorili su u svoju pobjedu. A nisu se zapitali kako je moguće da jedna institucija, u ovom slučaju Pravobranilaštvo, koja štiti pravni poredak Republike Srpske i lokalne samouprave, propusti rok za podnošenje tužbe po nalogu Vlade Republike Srpske.

Nijednim postupkom nisam prejudicirao odluku Suda, ali sam smatrao da zadnju riječ upravo treba da da Sud.

Interese Republike Srpske u ovom predmetu zastupalo je Pravobranilaštvo Republike Srpske – Sjedište zamjenika Prijedor.

I tu dolazimo do ključnog pitanja:" Zašto Pravobranilaštvo Republike Srpske – Sjedište zamjenika Prijedor propušta rok za podnošenje tužbe ?"

Ne mogu da vjerujem da je moguće da pojedinci iz jedne takve Institucije kao što je Pravobranilaštvo propusti rok podnošenja tužbe i samim tim omogući da se tužba odbaci kao neblagovremena. Dozvoliti elementarni propust koji se prati po službenoj dužnosti, ostavljeni rok za ulaganje tužbe je skandalozan.

Tu mi se nameće drugo pitanje:" Da li je to učinjeno sa umišljajem ili iz nehata?" U ovo drugo sumnjam. Ako je umišljaj, onda je to neviđena neodgovornost i  zloupotreba službenog položaja.

Šta ima normalnije nego da se omogući donošenje odluke Suda u stvarima u kojima nema saglasnosti između strana u postupku. Ali spriječavati da uopšte dođe do sudskog postupka ne ulažući blagovremeno tužbu, kako je to naložila Vlada Republike Srpske, i to od organa koji treba da štiti interese Republike Srpske je za mene nepojmljivo i u najmanju ruku razočaravajuće. Pričati o vladavini prava , a imati ovakve pojedince koji zastupaju institucije, ne pruža nikavu perspektivu i vjeru da je moguće profesionalno i odgovorno obavljati povjerene poslove.

U svakom slučaju zadržavam pravo da preduzmem sve zakonom predviđene mjere u zaštiti interesa Grada", kaže se otvorenom pismu gradonačelnika Đakovića.

(BN)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

razumio

24.01.2020 18:28

Razlog je ovaj: Zahuktana masina "razvoja" RS-a, ne samo Prijedora, trazi poslusnike, a ne sposobne patriote kao sto je gosp. Djakovic. Akcija potkivanja u "prijedorskoj filijali" se nastavlja nesmetano!

ODGOVORITE
Name

UHAPSITE PRAVOBRANIOCA

24.01.2020 23:50

Pa fino uhapsite taj sljam od pravobranioca. Cuj propustio rok. Jel mu to gangsterski SNSD sacinjen u Prijedoru od nevidjenih seljacina dao pare il obecao polozaj. Pa radi sta hoce. Smijesna je drzava u kojoj se radi po potpuno bespravno pa da se zove i Republika Srpska.

Name

Dobojlija

24.01.2020 19:35

Gospodin Đaković je jedan od rijetkih načelnika i gradonačelnika u RS koji je kompetentan za tu izuzetno odgovornu funkciju.

ODGOVORITE
Name

Prc

24.01.2020 19:55

Zahuktali se tzv piliticari ko ce prije do mile stici, a taj razvoj grada okaci te macku o rep.

ODGOVORITE
Name

Sikter more

24.01.2020 20:49

Lično poznajem gos. Djakovića i mogu samo lijepe riječi reći za njega. Odgovoran je čovjek, spreman pomoći. Prijedorski SNSD na čelu sa predsjednikom GO Sašom Bursaćem uništava sve što je dobro, zapošljavajući mimo konkursa svoje poslušnike u javna preduzeća, konkretno šumsko gazdinstvo Prijedor. Ništa bolji nije ni predsjednik GO PDP Prijedor, Dalibor Grabež koji je u koaliciji sa SNSD i imaju skupštinsku većinu a neće javno da izadje u medije i kaže svoj stav da li je za promjene u RS, za šta se zalaže vrh PDP

ODGOVORITE
Name

mimi53

24.01.2020 22:18

Tuzilastvo ! Zar ono sluzi za zastitu drzavnog interesa ,ne ne ne ono je u sluzbi NJegovoj kao i sve druge institucije u RS

ODGOVORITE
Name

Za mimi

25.01.2020 07:12

Pravobranilastvo...svejedno svi rade kako Mile kaze!