VSTS: Elektronsko evidentiranje oduzete imovine

Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH saopštio je da je ključno za sprečavanje kriminala onemogućiti da kriminalci profitiraju od nezakonitih aktivnosti, te da je u sudovima i tužilaštvima počela primjena Modula za evidentiranje oduzete imovinske koristi i imovine stečene izvršenjem krivičnog djela.

Bosna i Hercegovina 21.01.2020 | 16:48
VSTS: Elektronsko evidentiranje oduzete imovine

Cilj primjene ovog modula jeste olakšavanja postupaka provjere i dostavljanja podataka u predmetima u kojima je tužilaštvo predložilo, a sud donio odluku o oduzimanju bespravno stečene imovine.

"Za svaku zemlju je najvažnije da prekine funkcionisanje kriminalnih grupa i da ih obeshrabri oduzimanjem dobiti koju ostvare kriminalnim radnjama", ističu iz VSTS-a.

Uspostavljanje modula, čija primjena je počela od 1. januara, jeste vrlo važan segment ukupnih nastojanja da se ova oblast u BiH aktuelizuje i pozicionira u sami vrh prioriteta rada pravosuđa i svih ostalih subjekata krivičnog gonjenja.

NJegovom primjenom na nivou svakog tužilaštva i suda, odnosno, nosioca pravosudne funkcije tačno će se znati koliko je bilo finansijskih istraga, privremenih i trajnih oduzimanja imovine, koje vrijednosti i u kojim postupcima za pojedina krivična djela, uz sve podatke o osumnjičenim, optuženim i osuđenim licima za ta krivična djela, dodaje se u saopštenju.

Iz VSTS-a napominju da je oduzimanje imovinske koristi koje je proisteklo iz izvršenog krivičnog djela propisano svim krivičnim zakonima u BiH, kao i posebnim zakonima u entitetima i Brčko distriktu, a stroge kazne ne kažnjavaju samo zločine, već imaju i dodatni efekat.

Modul je razvijen uz finansijsku podršku EU, dok je Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom obezbijedila stručni doprinos.

VSTS je pripremio korisničke priručnike o upotrebi modula koje je distribuisao sudovima i tužilaštvima u BiH. 

(Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

prointer

21.01.2020 16:07

to je prointerov softver, bezbeli, a džaba vam i najbolji softveri, kad su sudovi lopovski.

ODGOVORITE
Name

Re

22.01.2020 00:46

Opcija Lanako Lako ?

Name

Aman zaman

22.01.2020 07:54

Opet neko farbanje, koruptivni smrad, silovanje zdravog razuma..!!

ODGOVORITE