Savjet ministara treba odbaciti odluku Radončića

Transparency International u BiH (TI BiH) poziva Savjet ministara da odbije prijedlog ministra bezbjednosti Fahrudina Radončića o imenovanju Darka Ćuluma na mjesto direktora Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA).

Bosna i Hercegovina 21.01.2020 | 13:15
Savjet ministara treba odbaciti odluku Radončića

TI BiH podsjeća Savjet ministara i javnost da je Darko Ćulum bio na čelu Policije Republike Srpske u periodu kada je ova institucija bila suočena sa ozbiljnim optužbama na pojave kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda.

"Građani Banjaluke su tako prijavili Ombudsmanu, organizacijama civilnog društva i internim policijskim kontrolama slučajeve maltretiranja u policijskim prostorijama, upotrebu prekomjerne sile i neprofesionalno ponašanje više policijskih službenika, naročito prema građanskim aktivistima.

Istovremeno, suprotno međunarodnoj praksi, i protivno upozorenjima domaćih i međunarodnih organizacija, Policija, na čijem je čelu Darko Ćulum, usmjerila je sve svoje resurse na zabranu javnih okupljanja u Banjaluci za određenu grupu ljudi zbog čega se protiv Ćuluma vodi postupak pred Okružnim sudom u Banjaluci po zahtjevu više građana.

TI BiH je i sam podnio više krivičnih prijava protiv policijskih službenika zbog sumnji na nasilničko ponašanje i zloupotrebu položaja u vezi sa policijskim ovlašćenjima, a što je sve bilo usmjereno protiv članova grupe Pravda za Davida i drugih građana Banjaluke koji su prepoznati kao podržavaoci ove grupe", navode iz Transparency International u BiH.

TI BiH smatra da imenovanje Darka Ćuluma na mjesto direktora SIPA-e, ili institucije u čijem je mandatu borba protiv organizovanog i najtežih oblika kriminala, vodi samo ka daljnjem urušavanju povjerenja građana u organe vlasti i u njihovu opredjeljenost da stanu na kraj kriminalu i korupciju.

"TI BiH poziva Savjet ministara da ne imenuje Darka Ćuluma na mjesto direktora SIPA-e jer bi to značilo da se na mjesto jedne od najbitnijih institucija za sprovođenje zakona imenuje lice protiv kojeg se vodi sudski postupak zbog najtežih oblika kršenja Ustavom garantovanih ljudskih prava i sloboda".

(BN)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Njemačka

21.01.2020 13:44

Može li se dodatno urušiti povjerenje u mafijašku policiju i sudstvo? Iskreno sumnjam. Niko im više ne vjeruje, samo se boje sile mafijaša i psihopata koji im komanduju i koji komande slijepo izvršavaju.

ODGOVORITE
Name

fahro

21.01.2020 14:19

Meni odgovaraju dokazani poslusnici dosad nisam mirno spavao

Name

Re

21.01.2020 18:47

Mrs mrcino pobjego si I lajes

Name

Šuškalo

21.01.2020 13:46

Kriminalci predlažu kriminalce.

ODGOVORITE
Name

A

21.01.2020 13:52

Koliko ih sjedi u savjetu ministara??? Mjesto u zatvorima oni napredovali u foteljama!uvezana kriminalna hobotnica !cirkus!!!!

Name

Zika

21.01.2020 13:48

Nipošto dozvoliti Ivici da on bude glavni.Samo u zatvor za zlikovcem

ODGOVORITE