Ljajić: Nema rešenja za KiM bez novog Dejtona

- Potpredsednik Vlade i lider SDPS Rasim Ljajić kaže da bez učešća EU, SAD, Rusije i Kine teško do kompromisa oko pitanja Kosova i Metohije.

Srbija 20.01.2020 | 11:39
Ljajić: Nema rešenja za KiM bez novog Dejtona

Upitan da li smatra da njegova ideja o rešenju pitanja KiM u tri faze i nekom novom "Dejtonu" deluje utopistički, pre svega zbog tvrde pozicije Prištine, Ljajić za "Novosti" kaže da "Sa ove tačke gledišta svako rešenje deluje kao utopističko. I to iz nekoliko razloga".

"Kao prvo, još uvek nema nove vlade u Prištini i u ovom trenutku je teško reći da li smo bliže novim izborima ili novoj vladi. Kao drugo, po izjavama glavnih političkih aktera iz Prištine ne vidi se ni minimum spremnosti za bilo koju vrstu kompromisa, što prilično dezavuiše sam proces dijaloga. Treće, međunarodna zajednica u ovom trenutku deluje kao da ne zna ni šta će sa sobom, a kamoli da se ozbiljnije bavi rešavanjem kosovskog pitanja", ističe Ljajić.

Prema njegovim rečima, bez EU, SAD, ali i Kine i Rusije, kao stalnih članica Saveta bezbednosti, teško je očekivati održivo rešenje za ovo pitanje. "I zato smatram da će neka vrsta novog 'Dejtona' biti potrebna, kad god ovo pitanje dođe na dnevni red", dodaje on.

Na pitanje vredi li onda uopšte i pregovarati kada iz Amerike otvoreno poručuju da je krajnji cilj obostrano priznavanje, Ljajić odgovara:

"A šta bi onda bila alternativa? Zamrznuti konflikt? Ovde su svi očekivali da će se posle Trampove pobede na izborima dramatično promeniti odnos SAD prema nezavisnosti Kosova. Da li se to dogodilo? Nije. Verovatno je promenjen pristup pregovorima i mogućim rešenjima, ali se suštinski odnos administracije nije promenio", kaže on.

"I zato smo i predložili to fazno rešavanje kosovskog pitanja, svesni i njegove težine i kompleksnosti i to bukvalno idući od lakših ka težim pitanjima, jer ovaj problem neće nestati time što ćemo se praviti da on ne postoji. A istovremeno, plašim se da ćemo uzalud čekati da SAD ili veliki broj zemalja EU promene stav o nezavisnosti Kosova, pa da onda počnemo pregovore. Zato je bolje da imamo proaktivnu ulogu i stalno nudimo dijalog, a istovremeno razgovaramo i sa našim međunarodnim partnerima", zaključuje Ljajić.

(Novosti)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

A STA SAD?

20.01.2020 10:53

Trebas biti malo upucen u politiku a ne sljediti je. Albanci na Kosovu su rekli apsolutno- izricito NE necemu sto lici Dejtonskom sporazumu u BIH valjda se i oni za nesto pitaju.

ODGOVORITE
Name

spin

20.01.2020 11:20

dakle , ovdje se pitaju samo albanci i samo amerikanci i niko vise, nikakav sporazum ni nalik dejtonu NE, osnovni razlog je dodikovo ponasanje zadnjih 10 godina i niko ne zeli novi problem tamo gdje ga nema, kosovo je nezavisna drzava, srbija se dole nista ne pita, ne moze vucic bez odobrenja ni da udje na kosovo a kamoli sta drugo, toiko je relevantan, pogledajte samo sta je sa taksama od 100 %.

Name

Bn

20.01.2020 12:00

Pametni su albanci, nece bolest zvana rs u svojoj drzavi.

Name

RE spin

20.01.2020 13:40

Bravo maestro, potpisujem.

Name

RS

20.01.2020 11:56

Šta je ovo, gdje god ima Srba, ima i Dejtona.... Još malo pa ćete ga tražiti u Beču i Čikagu.

ODGOVORITE
Name

Dragan

20.01.2020 12:46

Logično od strane Ljajića. Sve se radi sa instrukcijama. Pitajte vlast u RS i sve će biti jasno. Otuda i tako bahato ponašanje jer nas uskoro neće biti.

ODGOVORITE
Name

Znači

20.01.2020 17:01

LJajiću... Da li to zagovarš novi Dejton? Hoćeš da aktiviraš ZETRU i da Srba nestane skroz. Druže 25 godina si na grbači Srbima. Idi u penziju dok ne bude kasno.

ODGOVORITE