Medvedev dao objašnjenje za svoj odlazak

Bivši premijer Rusije Dmitrij Medvedev objasnio je zašto je donijeta odluka o ostavci vlade.

Svijet 19.01.2020 | 18:48
Medvedev dao objašnjenje za svoj odlazak

On je naveo da se to desilo zbog potrebe da se predsjedniku obezbijedi mogućnost razmatranja i donošenja odluka u okviru ažuriranja političkog sistema, bez obzira na neke druge faktore, uključujući faktor vlade, kao i u kontekstu trajanja aktuelnog sastava kabineta.

"Što se tiče pitanja zašto, istaći ću dva momenta. Prvo i osnovno, što sam rekao kada smo se sastali sa predsjednikom poslije njegovog obraćanja 15. januara ove godine, da su u obraćanju istaknuti toliko ambiciozni zadaci za revidiranje političkog sistema, u izvjesnoj meri, čak i promjena balansa snaga u zemlji, to se odnosi i na Vladu i na parlament, djelimično i na predsjednika i pravosudni sistem.

Da bi se donijele sve ove odluke, predsjednik mora biti apsolutno slobodan da ih razmatra i donosi, ne uzimajući u obzir nikakve druge faktore, uključujući i faktor vlade", objasnio je Medvedev u intervjuu za "Prvi kanal", odgovarajući na pitanje kako i zašto je donijeta odluka o ostavci, prenosi Sputnjik.

Medvedev je istakao da su dvije vlade koje je predvodio trajale gotovo osam godina. "To je ogroman period (Medvedev je bio premijer od 2012. do 2020). U novijoj istoriji Rusije ovo se desilo prvi put. Ušao sam, da tako kažem, u istoriju i sovjetskog perioda, pa čak i carstva, ali iskreno rečeno, niko se nije bavio tim pitanjima tako dugo", rekao je bivši premijer.

Medvedev je istakao da je, sve u svemu, zadovoljan radom Vlade, uzimajući u obzir krizu i sankcije.

Bivši premijer je istakao da je ključni zadatak nove vlade na čelu sa Mihailom Mišustinom rast realnih prihoda građana.

S tim u vezi, on je pomenuo prvi talas svetske finansijske krize, kada su naglo pale cene energenata, što je, "naravno, odmah pogodilo budžet i mnoge programe". Bivši premijer je istakao da su nakon ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom uslijedile sankcije, koje su "prilično bolno pogodile ekonomiju", a vlada je počela da se bavi temom zamjene uvoza, "jer je čitav niz proizvoda odsječen od Rusije".

"S druge strane, polagali smo nade u zamenu mnogih vrsta robe, hrane na našim policama, na policama prodavnica i jednostavno u stvaranje novih ruskih proizvoda i robe. To je takođe bio vrlo ozbiljan i veliki posao", naglasio je Medvedev.

Prema njegovom mišljenju, prema ostavci vlade se treba odnositi apsolutno spokojno.

"U tome nema ništa neobično. To se dešava u cijelom svijetu, dešava se i u našoj zemlji. Možda to poslednjih godina nije bilo baš uobičajeno, ali svejedno, to je sasvim običan događaj", smatra Medvedev.

"A kada je predsjednik predložio da budem zamjenik predsednika Savjeta bezbjednosti Rusije, a predsjednik po Ustavu predsedava (Savetom bezbednosti), naravno da sam se složio, jer mi se čini da je to važan i neophodan posao", ocijenio je Medvedev.

On je napomenuo da Savjet bezbjednosti priprema "najvažnije odluke u oblasti bezbjednosti, obezbjeđivanja suvereniteta zemlje za predsjednika".

Ostavka ruske vlade

Vlada Rusije i premijer Dmitrij Medvedev 15. januara su najavili da podnose ostavku, nakon obraćanja predsjednika Putina Saveznoj skupštini, u kojoj je on iznio niz fundamentalnih izmjena Ustava: tako je Vladimir Putin predložio da Državna duma dobije pravo ne samo da razmatra, već i da odobrava kandidaturu premijera. Nekoliko sati kasnije, predsjednik je predložio da na čelu kabineta Vlade bude Mihail Mišustin.

Sljedećeg dana parlament je odobrio Mišustina kao premijera. Za njegovu kandidatura je glasalo 383 poslanika, protiv nije bio niko, a uzdržao se 41 poslanik.

(Sputnjik)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Dragan

19.01.2020 19:41

Diktatura,proglasice se Putin za dozivotnog vladara Rusije...sve su to isti diktatori svuda.

ODGOVORITE
Name

neznam

19.01.2020 19:54

Mozda se odlucio da se preseli kod nas u RS videci da su od obicni golaca postali milioneri.

ODGOVORITE
Name

Ne brinite vi za Rusiju

19.01.2020 21:26

Oni napreduju. Ovi nasi lopovi su 20godina na vlasti, pravi diktatori, najgora drzava po svim parametrima i to vam valja.

ODGOVORITE
Name

Empirija korupcija

20.01.2020 10:26

Ruski mediji o novom premijeru javljaju da je riječ o sposobnom, efikasnom i uspješnom državnom funkcioneru. Povučen je u odnosu na medije i samozatajan. Ali je ipak uspio da obezbijedi inokredit od preko 100 miliona dolara za IT sektor u Rusiji i istovremeno da podigne dvorac u okolini Moskve. Za sebe i na svoje ime, naravno. Valjda ga to i preporučuje za visoke funkcije u ruskoj političkoj nomenklaturi.

ODGOVORITE