SPC i njeni vjernici slave Bogojavljenje

 Srpska pravoslavna crkva /SPC/ proslavlja danas Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista kojim je počela njegova misija i propovijedanje hrišćanske vjere.

Republika Srpska 19.01.2020 | 09:42
SPC i njeni vjernici slave Bogojavljenje

Isusa Hrista je na rijeci Jordan krstio Jovan Кrstitelj koji je krštava ljude, pripremajući ih tako za dolazak Mesije.

Predanje kaže da je Jovan prepoznao Mesiju u Isusu koji je došao na Jordan da se krsti, a jevanđelisti su zapisali njegove riječi: "Ti treba mene da krstiš, a ti dolaziš meni".

Bogojavljenje je jedan od najvećih hrišćanskih praznika, jer se smatra da su se u trenutku krštenja prvi put zajedno pojavili Otac, Sin i Duh Sveti, čime je prvi put objavljena tajna Svete Trojice koji su postali simbol vjere.

Duh Sveti je u obliku svjetlosnog goluba, kako je zapisano, sletio na glavu Sina Božijeg, a potom su se nebesa otvorila i čuo se glas Boga Oca: "Ovo je sin moj ljubezni koji je po mojoj volji".

Isus Hristos živio je ovozemaljski život još tri godine poslije krštenja, ispunivši svoju misiju iskupljenja ljudskog roda od praroditeljskog grijeha.

Na ovaj praznik u hramovima se osveštava Bogojavljenska vodica koja se smatra ljekovitom i zaštitom od nečistih sila. Bogojavljenska voda čuva se u kućama do sljedećeg velikog vodoosvećenja.

Na praznik Bogojavljenja, prema našem narodnom običaju, vjernici izmjenjuju pozdrave - "Bog se javi!" i "Vaistinu se javi!".

U mnogim gradovima i mjestima održava se takmičenje plivača u vađenju Časnog krsta iz vode.

(Srna)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

neznam

19.01.2020 10:09

Od kad crkva vjeruje u neciste sile??????????

ODGOVORITE
Name

Stojan

19.01.2020 12:34

Vjerovace popovi i u samog djavola samo im plati.

Name

Реп.Српска

19.01.2020 12:43

Бог се јави! Ваистину Бог се јави!

ODGOVORITE
Name

zdravko

19.01.2020 23:58

Mile se javi ,vaistinu mile se javi.

Name

mitar

19.01.2020 12:54

Najveca laz ikad ispricana.Koliko je smo religija unazadila svijet to je strasno.A ljudskih zrtava ne zna im se broj,sve u ime izmisljenog boga

ODGOVORITE
Name

zdravko

20.01.2020 13:06

Ajd da provjerimo.Pitaj popove i ostale lopove nad lopovima imaju li žene i djecu.