Optužnica zbog prodaje oružja i municije iz BiH

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Alena Hrvatovića (41) i Admira Salihovića (41) zbog međunarodne trgovine veće količine ručnih bombi, automatskih pušaka, pištolja, te drugih vrsta oružja i municije iz BiH prema Njemačkoj i Holandiji, saopšteno je iz ove pravosudne institucije.

Bosna i Hercegovina 17.01.2020 | 11:11
Optužnica zbog prodaje oružja i municije iz BiH

U optužnici je navedeno da su od početka 2019. godine do 18. februara 2019. godine, optuženi Hrvatović kao organizator i rukovodilac grupe za neovlašteni promet oružjem, a drugooptuženi Salihović, te druga njima poznata lica kao pripadnici organizovane grupe, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, vršili međunarodno krijumčarenja veće količine oružja i vojne opreme.

Oružje, municija i vojna oprema otkriveni su i zaplijenjeni u Drezdenu (Njemačka), a pretresom motornog vozila "mercedes", registarskih oznaka BiH, pronađeno je 95 ručnih bombi i maketa ručne bombe, četiri poluautomatske puške, osam pištolja, kao i značajna količina municije raznih kalibara i vojne opreme koja je bila namijenjena ilegalnom tržištu.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo neovlaštenog prometa oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne upotrebe iz Krivičnog zakona BiH.

Tužilaštvo BiH ostvarilo je značajnu saradnju sa partnerskim agencijama Njemačke.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH. 

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ovako

17.01.2020 20:57

Je pocelo I u bosni islamisti ne miruju

ODGOVORITE