Amerikanci znali tačno vrijeme napada u Iraku

Skoro osam sati pre raketnog napada na baze u Iraku 8. januara, američki i irački vojnici požurili su da premeste osoblje i oružje u zaštićene bunkere

Svijet 13.01.2020 | 21:31
Amerikanci znali tačno vrijeme napada u Iraku

Do ponoći nijedan borbeni avion ili helikopter nije ostao na otvorenom, rekao je jedan od izvora Rojtersa, inače obaveštajni zvaničnik.

Drugi obaveštajni izvor navodi da izgleda da su američki vojnici znali tačno vreme napada i da su bili potpuno svesni toga da će baza biti napadnuta posle ponoći.

Kada su konačno pale rakete oko 1.30 časova ujutru, one su pogodile "prazne bunkere, koji su evakuisani satima ranije", navodi izvor.

Niko nije povređen ili ubijen u tom napadu.

Rojters ocenjuje da su ovakve tvrdnje dodatni dokaz da je iranski napad jedna od najgore čuvanih tajni u modernom ratovanju, ali da je i dalje misterija zbog čega je to tako.

Nakon pada raketa, nekoliko američkih medija prenelo je izjave američkih zvaničnika da je napad bio nešto više od upozorenja, što je omogućilo Iranu da zadovolji pozive u zemlji za osvetom za vazdušni napad SAD na Irak, u kojem je ubijen iranski general Kasim Sulejmani, a da previše ne rizikuje da isprovocira nove napade SAD.

Drugi su, pozivajući se na izvore iz SAD i arapskih zemalja, preneli da je Iran upozorio Irak pre napada, a da je Irak prosledio tu informaciju SAD.

(Tanjug)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Taj

13.01.2020 23:52

napad je bio da se smire glupaci kao u RS pred izbore!

ODGOVORITE
Name

To

13.01.2020 23:54

je strasno kako se zeli slagati 80 miliona gradjana! Dali su ljudi zbilja toliko glupi?

ODGOVORITE
Name

Ja

14.01.2020 14:06

Iran se plasi amera, javili su im kad i gdje ce bombardovati kao fol za odmazdu, da smire svoje gradjane

ODGOVORITE