Irački premijer poslao jasnu poruku Americi

Irački premijer Adel Abdul Mahdi pozvao je američkog državnog sekretara Majka Pompea da pošalje delegaciju u Irak, koja bi bila zadužena za pronalaženje mehanizma za povlačenje američkih trupa iz te zemlje.

Svijet 10.01.2020 | 15:25
Irački premijer poslao jasnu poruku Americi

U saopštenju iračkog premijera navodi se da je taj zahtjev upućen telefonom tokom razgovora Mahdija i Pompea u četvrtak uveče, a da je američki zvaničnik inicirao taj poziv, prenosi AP.

Istovremeno, Mahdi je tražio od Pompea da pošalje delegaciju u Irak kako bi se pripremio mehanizam za sprovođenje parlamentarne rezolucije o povlačenju stranih trupa iz Iraka.

– Premijer je rekao da su američke snage ušle u Irak i da dronovi lete u iračkom vazdušnom prostoru bez dozvole iračkih vlasti i da to predstavlja kršenje bilateralnih sporazuma – navodi se u saopštenju.

Mahdi je istakao i da Irak odbacuje sve vidove kršenja njenog suvereniteta, i da pod tim ubraja i napade iranskih snaga na američku vojsku u Iraku, ali i to što je SAD narušila vazdušni prostor Iraka prilikom napada u kojem je ubijen iranski komandant Kasem Sulejmani.

(Tanjug)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Neđo.11.1.2020

11.01.2020 08:25

g Adel ,nemože se složiti Amerika sa tim da odu snage njene iz iraka.Ameri su naučili da pljačkaju naftu,zlato,oni ako to nebudu radili biću bankrot.Ameri su zato stvoreni.

ODGOVORITE