TUCINDAN i OCI: Danas su dva velika praznika

Prema kalendaru Srpske pravoslavne crkve, danas se obilježava Tucindan – dan kada se priprema božićna pečenica. Takođe, proslavlja se i hrišćanski praznik Oci ili Očevi, koji uvijek pada u prvu nedjelju pred Božić.

Republika Srpska 05.01.2020 | 10:06
TUCINDAN i OCI: Danas su dva velika praznika

Na Tucindan se kolje prase ili jagnje, koje će se peći na Badnji dan, a jesti za Božić.

Na Tucindan, prema narodnom vjerovanju, djecu ne valja tući, jer će, inače, cijele godine biti nevaljala i bolešljiva.

Što se tiče praznika Oci, tog dana, isto kao na Materice, djeca porane i unaprijed pripremljenim kanapom, koncem, šalom, maramom ili kaišem na prepad vezuju svoje očeve za noge na isti način kao što su njih vezivali na Djetinjce.
Djeca čestitaju praznik, a očevi im onda dijele slatkiše i poklone i na taj način se “driješe”.

Oci, Materice i Djetinjci su porodični praznici i za taj dan domaćice pripremaju svečani ručak na kome se okupi cijela porodica.

Ovi praznici i običaji koji su u vezi sa njima doprinose jačanju porodice, slozi, razumijevanju, poštovanju između djece i roditelja, starijih i mlađih, što sve zajedno čini porodicu jakom i zdravom, a porodica je temelj društva, države i Crkve.

(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Sale slovenac

05.01.2020 10:45

PA ETO SRETAN VAM TUCINDAN

ODGOVORITE
Name

bijeljina

05.01.2020 12:32

svim srbima sirom svijeta cestitam praznik oceva i tucin dan i da prestojece hristovo rozdenstvo docekaju u miru i slozi sa porukom bog na nebu a mir i sloga medju ljudima na zemlji i dobra volja

ODGOVORITE