Propale kosovske institucije zbog srpske kampanje

Tokom 2019. godine kosovske institucije nisu uspele da obezbede novo međunarodno priznanje tzv. Kosova.

Srbija 01.01.2020 | 16:28
Propale kosovske institucije zbog srpske kampanje

Na veb-stranici Ministarstva spoljnih poslova navedeno je da je 116 zemalja priznalo nezavisnost tzv. Kosova, ali i da su neke države povukle priznanja, mada to na KiM nije potvrđeno, piše Gazeta ekspres.

List navodi da "jeziva kampanja Srbije nanosi štetu kosovskoj spoljnoj politici a stručnjaci za međunarodne odnose kažu za Kosova pres da su kosovske institucije propale u inostranoj diplomatiji“, prenosi Kosovo online.

Profesor za međunarodne odnose Afrim Hoti kaže da se Kosovo tokom 2019. godine suočilo sa fenomenom povlačenja priznanja, iako kaže da u međunarodnom pravu kao praksi nema povlačenja priznanja u konsolidovanim državama.

On dodaje "da je Srbija nastavila da koristi sve nedemokratske metode kako bi ubedila neke države da povuku priznanje".

Prema njegovim rečima, to se desilo sa onim zemljama koje nemaju konsolidovane sisteme.

Analitičar Ramuš Tahiri kaže za Kosova pres da od razgovora sa Srbijom u Briselu Kosovo stagnira i broj priznanja počinje da opada.

Tahiri smatra da bi Kosovo trebalo da osmisli agresivniju strategiju, kako kaže "u pozitivnom smislu, za predstavljanje države u inostranstvu putem dostojanstvenog diplomatskog predstavljanja".

Kosovo pres nije moglo da dobije izjavu Ministarstva spoljnih poslova o pitanju priznavanja i povodom toga da su ga neke države povukle.

Nedostatak priznanja i njihov trenutni broj takođe utiče na članstvo zemlje u međunarodnim mehanizmima, gde Kosovo nije deo Interpola, navodi ovaj medij.

(Tanjug)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

oo7

01.01.2020 17:18

Ćim Vam je propao posao sa drogom,prople su Vam i finansije.

ODGOVORITE
Name

Neđo.1.1.2020

01.01.2020 20:04

007-Jedino im cveta rasturanje droge.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

02.01.2020 08:53

One drzave koje su priznale KiM to isto KiM ih ne zanima i te drzave nece priznanje ni povlaciti.One drzave koje sada povlace priznanje i nisu drzave kao sto ni KiM nije drzava.

ODGOVORITE