Ambasada SAD u plamenu, u zgradu ušli demonstranti

Iračke bezbjednosne snage bacile su danas suzavac ispred američke ambasade u Bagdadu da bi rastjerale demonstrante koji su se tu okupili da bi osudili američke vazdušne udare u Iraku.

Svijet 31.12.2019 | 12:39
Ambasada SAD u plamenu, u zgradu ušli demonstranti

Pozivajući se na svjedoke, Rojters prenosi da su demonstranti pozvani da se raziđu. Prethodno je objavljeno da su ambasador SAD, kao i osoblje, evakuisani iz zgrade ambasade.

Jedna grupa razjarenih pristalica iračkih šiita upala je u ambasadu, prethodno razvalivši vrata, a prema riječima svedoka bačen je suzavac i čuju se pucnji. Agencija AP prenosi da iz zgrade izlazi dim kao i da je najmanje troje američkih vojnika na krovu zgrade.

Za sada nije jasno šta je izazvalo požar, ali se navodi da ispred zgrade stoji muškarac koji pomoću megafona uzvikuje da se ne ulazi u zgradu i da je “poslata poruka”. Nekoliko hiljada osoba okupilo se ispred zgrade u znak protesta zbog američkih vazdušnih napada u kojima je ubijeno 25 pripadnika šiitske vojske. 

Okupljeni uzvikuju “Dole SAD” i “Smrt SAD” i bacaju plastične boce i kamenice na zid ambasade. Dodaje se i da su crnim sprejom išarali zidove, a crvenim prozore u znak podrške vojci Hezbolaha.

– Zatvoreno u ime otpora – piše na grafitima na zidovima.

Pojedini učesnici nose vojne uniforme i postavili su šatore ispred ambasade. Za sada nema izvještaja o povređenima, a kako je situacija izmicala kontroli, grupa demonstranata je zapalila tri prikolice koje je koristilo obezbeđenje ambasade.

Nekoliko sati po izbijanju nasilja, ispred zgrade ambasade pristiglo je sedam oklopnih vozila i 30 iračkih vojnika.

Pentagon i Stejt department se još nisu oglasili povodom upada u ambasadu SAD. Vrhovni irački vojni komandant upozorio je juče na snažan odgovor američkim snagama u Iraku posle vazdušnih udara SAD u kojima je poginulo najmanje 25 ljudi.

Američka vojska izvela je vazdušne napade na radikalnu grupu Kataib Hezbolah, dva dana pošto je američki građevinac ubijen u raketnom napadu na iračku vojnu bazu. Pentagon je saopštio da je ciljao tri lokacije šiitske muslimanske milicije u Iraku i dve u Siriji, uključujući skladišta oružja koje je grupa koristila za planiranje i izvršenje napada na snage koalicije koje predvode SAD.

– Krv naših mučenika neće biti uzaludna i naš odgovor će biti veoma jak na američke snage u Iraku – rekao je irački komandant Džamal Džafar.

(Tanjug)

 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Vaske

31.12.2019 12:37

Hm! Sto me nesto ne cudi!

ODGOVORITE
Name

Eto zahvalnosti

31.12.2019 15:57

A ljudi uveli im demokratiju i ovi sad pale. E svasta.

Name

oo7

31.12.2019 13:51

Čak su i beli medvedi na Antartiku,nacionalna opasnost za SAD.

ODGOVORITE
Name

Neđo.31.12.2019

31.12.2019 15:56

Štasu kauboji zaslužili dobroim se vraća....

ODGOVORITE
Name

Marko

31.12.2019 16:30

Kuku, toliko su para potrošili tamo da im uvedu "demokratiju" a vidi kako im vraćaju...

ODGOVORITE