Optužnica protiv Mektića i bivšeg šefa kabineta

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv bivšeg ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića.

Bosna i Hercegovina 30.12.2019 | 15:20
Optužnica protiv Mektića i bivšeg šefa kabineta

Kako se navodi u saopštenju, pored Mektića, tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu i protiv Igora Golijanina, Samira Agića i Edina Garaplije.

Nakon istrage, koju je Tužilaštvo BiH provelo nakon dostavljene prijave Federalne uprave policije (FUP) FBiH, o nezakonitostima u radu odgovornih osoba u Ministarstvu bezbjednosti BiH, podignuta je optužnica protiv četiri osobe, koje se terete da su u saučesništvu počinile krivična djela.

Optužnica se odnosi na krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja iz člana 220. stav 2. i 3. KZ BiH i pomaganje u izvršenju krivičnih djela.

Prema navodima optužnice, navedene osobe su zloupotrebom položaja i ovlaštenja počinile krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu Bosne i Hercegovine, a dokumentirana su različita vršenja zloupotrebe položaja ili ovlaštenja najviših državnih funkcionera i službenika u Ministarstvu bezbjednosti BiH prilikom realizovanja međudržavnog Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, a koji je finansiran od strane delegacije Evropske unije u BiH a vrijednost projekta iznosila je 198.454,51 evra.

Optuženi se terete za zlouporabe položaja ili ovlaštenja i gruba kršenja Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH, Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva bezbjednosti BiH prilikom realizacije navedenog projekta- odnosno nabavke opreme za vatrogasne kapacitete, angažiranja ljudskih resursa, odnosno fizičkih i pravnih osoba, u okviru aktivnosti projekta, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih osoba i bliskih srodnika, na koji način su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Ukupna pričinjena šteta iznosi 244.764,21 KM.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 31 svjedoka  i prilaganjem  140 materijalnih dokaza.

(Nezavisne)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Da se brani i odbrani

30.12.2019 14:32

Namjestise covjeka za cas

ODGOVORITE
Name

Re

30.12.2019 16:11

Na robiju s njim. Sve se zna.

Name

Vjeciti opozicionar

30.12.2019 14:36

Politički sud, to je bilo za očekivati, oni opljačkali Republiku Srpsku i BiH, a sada optužuju Dragana Mektic. Čim se vlast promijenila krenula hajka na Mektića, sram ih bilo, najposteniji čovjek u politici.

ODGOVORITE
Name

Replikar

30.12.2019 16:10

Vidjećeš poštenja kad stigne presuda i kad ti idol prizna sve. Odavno se ovo znalo.

Name

PRAVDA

30.12.2019 15:15

OVO SE SVE OKRENULO NAOPAKO, VELIKO ZLO JE OVDJE ZAVLADALO.

ODGOVORITE
Name

Misa

30.12.2019 15:44

Posten to je cast SDS. Sram ga bilo koliko je lajao o postenju.

ODGOVORITE
Name

TITO

30.12.2019 16:12

RE MISA GOVEDO CRVENO LICNO ZNAM DRAGANA MEKTICA NIJE TACNO DAJE DRAGAN IZ DRAGALOVACA VEC PRISOJE

Name

Ratko

30.12.2019 16:04

Mislim da je ovde pono recene a malo toga razumljivo. Kao da je biserka ovo pisala, zena prica pola sata a kad sve saberes tri ciste ne mozes sastaviti. Voleo bih da mi neko konkretno kaze (ne ono formalno za vatrogastvo), nego da kaze namestio je posao tome i tome, tad i tad, imao korist toliko i toliko, lopov saradnik toliko i toliko.... Sve dok toga ne bude ja verujem da je ovo hajka i to politicka

ODGOVORITE
Name

Vispki

30.12.2019 17:36

Očito selektivno se radi, a predmeta hrpu stoji u latici čeka se zastara .

ODGOVORITE