Obilježeno 17 godina od pogibije vojvode Mande

U Ugljeviku je služenjem parastosa i polaganjem vijenaca ispred spomen-biste obilježena 17. godišnjica od smrti vojvode Mitra Maksimovića Mande, ratnog komandanta jedinice “Mandini lavovi” i nekadašnjeg predsjednika Skupštine opštine Ugljevik, FK Rudar i lokalne boračke organizacije.

Republika Srpska 27.12.2019 | 20:04
Obilježeno 17 godina od pogibije vojvode Mande

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca porodica, saboraci, predstavnici opštinske vlasti, prijatelji i sugrađani odali su počast vojvodi Mandi, “čije ime, lik i djelo u proteklom otadžinsko- odbrambenom ratu nikad neće biti zaboravljeni”, kaže Jovan Marinković iz Boračke organizacije Ugljevik.

“Na današnji dan rado ga se sjećamo jer je pokojni vojvoda zadužio sav srpski narod u Republici Srpakoj a posebno u Ugljeviku. O njemu kao čovjeku i njegovoj jedinici mogli bismo mnogo da pričamo jer su bili mnogo značajni u toku odbrambeno-otadžbinskog rata na ovim prostorima i zato činimo sve da se njegovo ime pominje i da ga ne zaboravimo, ni njega ni njegovu jedinicu.” 

Specijalna jedinica “Mandini lavovi” formirana je 1992. godine i imala je 160 pripadnika, časnih i poštenih ljudi ponosnih što u svojoj ratnoj istoriji nemaju nijednu mrlju, ističu veterani.

“Kroz jedinicu je prošlo preko 500 boraca. Imali smo preko 100 ranjenih i više od 40 poginulih. Mislim da svi znaju za Mandinu jedinicu, šta je i koliko dala za Republiku Srpsku”, rekao je Drago Tomić, predsjednik Udruženja veterana “Mandini lavovi. 

Prije pomena istrčana je memorijalna trka od Dvorova do Ugljevika u kojoj je učestvovalo 35 ljudi. U narednim danima biće održan memorijalni turnir u malom fudbalu, na kojem će učestvovati 56 ekipa.

“Ovom prilikom bih želio da se zahvalim svima koji su učestvovali ove godine na 4. memorijalnoj trci “Vojvoda Mando”. Ovo je za mene velika čast i privilegija. Smatram da je moj otac bio jedan od najvećih vojvoda na ovom prostoru”, rekao je sin Mitra Maksimovića-Mande, Dušan Maksimović. 

Vojvoda Mitar Maksimović Mando odlikovan je ordenom Miloša Obilića za zasluge u odbrani Republike Srpske. Poginuo je 27. decembra 2002. godine u saobraćajnoj nesreći u Dvorovima kod Bijeljine.

 

BN TV

 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

075

27.12.2019 21:24

Časni Vojvoda, neka ti Dragi Bog podari rajsko naselje.

ODGOVORITE
Name

Cuj

28.12.2019 06:38

Bog ne pomaze zlo

Name

Re Cuj

28.12.2019 07:29

Svasta. A oni kanonizovali Stepinca. Kazu zivio ko svetac.

Name

Čovjek

28.12.2019 16:52

Manda je zaslužio samo najljepše riječi, neka počiva u miru, neka mu Bog podari spokoj duši.

ODGOVORITE