Ženski skelet pronađen na Svetoj Gori

Vest da su američki arheolozi na Svetoj Gori koje je još od 9. veka bilo nedostupno za žene, na teritoriji manastira Pantokrator otkrili ženski skelet šokirala je pravoslavni svet.

Srbija 21.12.2019 | 16:55
Ženski skelet pronađen na Svetoj Gori

Informacija je najpre uzeta sa rezervom, ali kada je definitvno potvrđeno da je reč o kostima žene, počele su da se razvijaju brojne teorije ko bi to mogao da bude...

Jedna od verzija je da je reč o Jeleni Stracimirović Nemanjić - supruzi cara Dušana Silnog! Zbog istorijskih podataka da je ona neko vreme provela na Svetoj Gori, nagađa se da kosti koje su pronađene mogu biti njene jer na osnovu načina na koji je sahranjena, jasno je da se radi o važnoj ličnosti koja potiče iz uticajne porodice.

Carica Jelena je zimu 1347/1348. godine provela na Svetoj Gori. Tako je Jelena ušla u istoriju kao prva žena koja je nogom kročila na Svetu Goru. Zapisi svedoče o tome da je sve vreme nošena u nosiljci kako ne bi dotakla svetu zemlju. U nosiljci je jela, spavala, nuždila i dr. Ona je došla na  Svetu Goru zbog epidemije kuge koja je između 1347. i 1354. godine pokosila Evropu. Upravo na ovim istorijiskim podacima se zasniva teorija da kosti koje su nedavno pronađene mogu biti njene.

Jelena je bila ćerka despota Stracimira i Kerace Petrice, rođena oko 1310. godine. Njen brat, Jovan Aleksandar postao je bugarski car 1331. godine, posle državnog udara u kojem su sa vlasti zbačeni Dušanova tetka Ana Neda i njen sin Jovan Stefan.

 

Oni su postavljeni na vlast u sklopu mirovnog ugovora, koji su Srbija i Bugarska sklopile, posle bitke kod Velbužda, u kojoj je poginuo bugarski car Mihajlo III Šišman. Iste godine i Dušan je izvršio državni udar i zbacio sa vlasti svog oca, Stefana Dečanskog.

Dvojica vladara su sklopila sporazum koji je potvrđen Jeleninom udajom za Dušana, na Uskrs, 19. aprila 1332. godine, a odnosi između dve države su ostali dobri do kraja Dušanovog života. Godine 1336. dolazi do pogoršavanja odnosa između Dušana i Jelene. Oni nisu imali dece te je Dušan nameravao da se razvede. Pregovarao je sa austrijskim vojvodom Otonom da se za Dušana uda njegova sinovica, ćerka svetorimskog kralja Fridriha Lepog. Jelena je, kada je saznala za ove planove, požurila da rodi sina. Tako je krajem 1336. ili početkom 1337. godine rođen Uroš.

Rođenje Uroša naglo je uvećalo Jelenin ugled na srpskom dvoru. Od 1336. godine Jelena ima veliki uticaj na svoga muža. O Jeleninom uticaju svedoči i to što je jedan od najmoćnijih vlastelina Dušanovog carstva, Jovan Komnin Asen, bio njen brat. Asen, brat Jelene i bugarskog cara Jovana Aleksandra, nosio je titulu despota. Po rangu, Asen je bio iznad despota Simeona Siniše Nemanjića, polubrata cara Dušana.

Posle smrti cara Dušana 1355. godine Jelena se zakaluđerila kao monahinja Jelisaveta i sa sinom je završila gradnju manastira Matečje kod Kumanova.

(Kurir)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Jaffa

21.12.2019 16:24

Globalisti udaraju na pravoslavlje sve jače!

ODGOVORITE
Name

AJDE

21.12.2019 17:32

svete mosnje stare radodajke u manastiru, i monasi vole žene, a ja

Name

Re: Jaffa

22.12.2019 03:59

Управо то, удар одметника на изворно хришћанство. То разбијање им најтеже иде и грдно ће зубе поломити. А ти, "AJDE" не лупај глупости, живота ти! Ем полуписмен, ем би и ти мало да се придружиш у нападању на православље. Мани се, човјече, и поради мало на себи, па да идући пут покушаш написати нешто нормалније.

Name

Nostradamus

22.12.2019 14:53

Za Re.Cuj ne mogu Ameri sami sebe naci.Mogu mogu nasli su Dodika i ti vidi sta ces sa tim.

Name

´ajde da poverujemo

21.12.2019 18:23

Eto da ne bi Amerikanaca, niko nikada nista ne bi pronasao.

ODGOVORITE
Name

Re:

22.12.2019 04:06

Они сами себе не могу пронаћи 300 година, па оваквим монтажама скрећу пажњу са своје глупости. Уопште не видим какве везе они имају са Светом Гором и ко њима даде допуштење да нешто чепркају на том светом парчету земље?! Ако већ постоји потреба за археолошким истраживањима, па ваљда је то у надлежности православних земаља чији су манастири ту. Добро је да још ту нису били и некакви Турци или Јевреји. Ко зна шта би тек они ископали! Све олош бјелосвјетски!

Name

Dingil

21.12.2019 19:05

Kako je lijepo vidjeti ovako drevna zdanja, bez obzira na ove bajke, a još ljepše spoznati činjenicu da su Turci šetali ovuda 500 i kusur godina i da je to sve preživjelo "turski zulum"

ODGOVORITE
Name

ПЕРА ЛОЖАЧ

21.12.2019 19:23

Знаш ли ти уопште где је Света гора, па шетали Турци овуда?

Name

Deda

22.12.2019 23:46

Ma cuj americki arheilozi(spijuni). Ko dozvoljava i izdaje toj americkoj bagri da rovi po svetom pravoslavnom mjestu. Sta oni tamo istrazuju. Ajd neka neko kopa iz rusije u vatikanu. E moj posteni pravoslavni narode sta dozvolis.markale, srebrenica ,racak ,otimanje svetinja u crnoj gori , sada zenske kosti na svetoj gori sta li je sljedece.

ODGOVORITE