Trampov saradnik osuđen na 45 dana zatvora

Bivši saradnik u kampanji predsednika SAD Donalda Trampa Rik Gejts osuđen je na 45 dana zatvora, ali služiće kaznu povremeno tokom tri godine uslovne slobode.

Svijet 17.12.2019 | 20:28
Trampov saradnik osuđen na 45 dana zatvora

Savezni sudija osudio je Gejtsa, iako je istaknuto da je izvanredno sarađivao, tokom istrage specijalnog istražitelja Roberta Malera o mešanju Rusije u američke predsedničke izbore 2016. godine, a u obrazloženju sudija je navela da je kazna doneta kako bi se videla "ozbiljnost njegovih zločina", prenosi AP.

Kako je rekla sudija, Gejts je kriv zbog finansijskog zločina i obmana koje su se nastavile i nakon što je pristao da prizna krivicu i da sarađuje.

Tužilaštvo nije tražilo zatvor za Gejtsa, koji se u februaru 2018. izjasnio da je kriv za optužbe u vezi s političkim konsaltingom koje je obavljao u Ukrajini.

Tužilaštvo je navelo Gejtsovu saradnju, koja je uključivala svedočenje na tri suđenja i više od 50 sastanaka sa tužiocima.

Gejts je osuđen iako je priznao krivicu još 2018. godine kada je pokrenuta istraga protiv njega i iako je sarađivao sa specijalnim istražiteljem Robertom Malerom u istrazi o mešanju Rusije u americke izbore i drugim istragama.

Gejts je jedan od prvih saradnika američkog predsednika Donalda Trampa koji su optuženi u Malerovoj istrazi i koji su priznali krivicu.

Od njih šestorice, trojica su već osuđena i čekaju zatvorske kazne, dok Majkl Flin i Rodžer Stoun čekaju izricanje kazne.

U optužnici se navodi da su Gejts i njegov mentor i vođa Trampove kampanje Pol Manafort propustili da razotkriju šta su radili za tadašnjeg ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča i da su skrivali prihode od američkih poreskih vlasti radi finansiranja raskošnog stila života i plaćanja ličnih troškova.

Gejts je priznao krivicu i pristao je da sarađuje sa američkim tužilaštvom.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar