Šarović: Konačno počeo izvoz junećeg mesa

Konačno je počeo izvoz goveđeg mesa i tovne junadi u Tursku i to je nakon velike neizvjesnosti dobra vijest, kazao je u intervjuu za EuroBlic predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović.

Republika Srpska 16.12.2019 | 11:34
Šarović: Konačno počeo izvoz junećeg mesa
Prema njegovim riječima, problema oko izvoza junećeg mesa u Tursku bilo je proteklih nekoliko mjeseci mnogo, a prije svega su bili tehničke prirode, kao i zbog sporosti organizacije posla od turskog izvoznika.

„Izvoz pilećeg mesa, jaja i mlijeka su domaćoj ekonomiji dali prije svega međunarodni kredibilitet jer smo prepoznati kao zemlja koja ima kvalitetne i zdrave proizvode i proizvodi po najvećim evropskim standardima“ – poručio je Šarović.

Predsjednik SDS je kazao da su prisutni i ekonomski pokazatelji jer su mnoge naše kompanije dobile nova slobodna tržišta za proizvode kao što su mlijeko, mliječni proizvodi, voće, povrće a u poslednje vrijeme i pileće meso i proizvode od pilećeg mesa i jaja.

„Sve te kompanije dobile su veliku priliku za ekspanziju što je posebno važno ako se zna da samo peradarski sektor, na primjer, za sebe veže oko 20 000 radnih mjesta“ – istakao je Šarović.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti uvođenja ograničenja uvoza junećeg mesa i žive stoke Šarović je kazao da takvu odluku donosi Savjet ministara BiH poštujući pravila i procedure utvrđene Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju a da podnosioci zahtjeva za uvođenje mjera mogu biti samo farmeri proizvođači i to oni proizvođači koji proizvode i uzgajaju više od 50% ukupne bosanskohercegovačke proizvodnje.

„Ove mjere mogu biti samo privremene jer je SSP-om tako dogovoreno, ali i iz razloga što BiH i ovome trenutku ne može sa svojom proizvodnjom podmiriti ukupne godišnje potrebe stanovništva“ – istakao je Šarović.

(BN)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Joja

16.12.2019 12:56

bravo ministre bravo brate ...

ODGOVORITE
Name

Bravo

16.12.2019 13:14

Dobro ste se sjetili! Da nije bilo mjere Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske, mi koji tovimo junad do sada bi se objesili.

ODGOVORITE
Name

neda

16.12.2019 14:02

Da li vi to cenzurišete komentare?

ODGOVORITE
Name

Borac

16.12.2019 17:47

Da i moj nisu objavili