Da li će Velika Britanija postati Mala Britanija?

Rezultat britanskih opštih izbora mogao bi biti najteži za budućnost Velike Britanije još od nacionalističke pobede koja je dovela do secesije Irske 1918. godine.

Svijet 15.12.2019 | 20:53
Da li će Velika Britanija postati Mala Britanija?
Prvi put u svojoj istoriji Severna Irska je izabrala više irskih nacionalista nego probritanskih unionista. Istovremeno je škotska premijerka zatražila novi referendum o nezavisnosti nakon ubedljive pobede njenog SNP. Kao i na referendumu o Bregzitu, rezultati u Engleskoj i Velsu uveliko se razlikuju od Škotske i Severne Irske.

Ovo je pet razloga zašto bi rezultati ovih izbora mogli da dovedu do kraja Velike Britanije.

Demografija Severne Irske

Prvi put u istoriji, unionisti ne poseduju većinu od 18 mesta u parlamentu Severne Irske: Demokratska unionistička partija (DUP) osvojila je osam, umesto pređašnjih deset mesta; nacionalističke partije - Šin Fejn i Socijaldemokratska i laburistička stranka - osvojile su devet mesta; Stranka saveza osvojila je jedno.

To je duboko simboličan rezultat za jurisdikciju koja se za svoje postojanje oslanja na unionističku većinu. Severna Irska je pre dve veka isklesana iz stare irske provincije Ulster kao dom dvotrećinske većine unutar nje koja je i dalje podržavala uniju sa Britanijom.

Ali tokom decenija, katolici - koji podržavaju otcepljenje od Britanije i ujedinjenje sa Irskom - neprestano su se povećavali, dok je broj protestanta, koji podržavaju ostanak u Ujedinjenom kraljevstvu, opada. Iako je velika većina penzionera protestantske vere, većina dece i učenika su katolici.

Mirovnim sporazumom iz Velikog petka predviđeno je ujedinjenje sa Irskom republikom na jugu u ujedinjenu Irsku ukoliko se većina za to zalaže.

Poraz DUP-a

Vođa DUP-a Arlin Foster priznala je da je njena stranka ostvarila loš rezultat upravo zbog demografije.

"Radili smo veoma naporno da bismo dobili glasove ... ali demografija je bila protiv nas", rekla je ona za Bi-Bi-Si.

Poraz unionista u severnom Belfastu teško bi mogao biti simboličniji. Sedište je oduvek bilo unionističko, a do ovih izbora ga je držao Najdžel Dods. On je međutim izgubio od kandidata "Šin Fejna", a unionisti su poraženi i u južnom i zapadnom Belfastu.

Jačanje umerenih partija

Dok je DUP pretrpeo najveći gubitak, ni glavni rival "Šin Fejn" nije ostvario veliki uspeh, sa smanjenim brojem glasova u mnogim izbornim jedinicama. Umesto njih, najbolje su prošle umerenije stranke, čije se pristalice uglavnom zalažu za ostanak u EU, poput Alijanse protiv Bregzita i umereno nacionalistička Socijaldemokratska laburistička partija.

"Došlo je do Bregzit efekta. Najvišu dobit su ostvarile partije koje se zalažu za ostanak Velike Britanije u EU", rekao je Metju O'Tul, nekadašnji portparol iz Dauning strita.

Kako je rekao "to signalizira kako se Severna Irska menja".

Škotska traži novi referendum

Škotska nacionalna partija je ostvarila veliku pobedu, pa je njena liderka Nikola Sterdžon odmah najavila da će tražiti novi referendum o nezavisnosti Škotske.

Kulturne veze Severne Irske su u mnogo čemu jače prema Škotskoj, nego Engleskoj. Ukoliko se Škotska bude otcepila, vrlo je verovatno da bi to dodatno oslabilo unioniste u Severnoj Irskoj i dalo impuls borbi za otcepljenje Severne Irske od Ujedinjenog kraljevstva.

"Unionisti će gledati preko vode i razmišljati da će, ako Škotska ode, nestati Unija. To glasanje koje dolazi u Škotskoj mnoge će unervoziti", rekla je komentatorka unionističke politike Sara Krajton.

Džonsonova velika većina omogućava njegovoj stranci da praktično ignoriše DUP, čija podrška mu je prethodno bila neophodna kako bi njegov plan za Bregzit bio usvojen. U roku od godinu dana, DUP je prešao put od stranke sa moći da prekine međunarodne pregovore pretnjom veta, do čekanja u redu da moli premijera za uslugu.

Očekuje se da će sada sporazum o Bregzitu proći svoje prvo glasanje i da će na vreme biti ratifikovan da Velika Britanija napusti Evropsku uniju 31. januara 2020. U svom trenutnom obliku, sporazum o Bregzitu podrazumeva da Severna Irska treba da ostane usklađena sa EU standardima i da ostane u carinskoj uniji, da bi se sprečilo stvranje čvrste granice sa republikom Irskom.

Kako DUP sada nema šta da se pita u vezi sa Bregzitom, možda počne da se menja i počne da se više bavi unutrašnjim problemima Severne Irske.

"Dve glavne stranke koje su ovde na vlasti 10 godina zaista nisu imale dobro veče. Mislim da je reč o Bregzitu, ali takođe mislim da su glasači Severne Irske frustrirani statusom kvo. Zdravstvo Severne Irske je u rasulu i glasači su pokazali svoje frustracije na glasačkoj kutiji", kaže Krajton.

(Blic)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Zare

15.12.2019 20:31

Želim im da prođu isto kao i Jugoslavija.

ODGOVORITE
Name

mimi53

15.12.2019 20:36

Kamo srece da se i Britanija rasturi ,i oni su mnoge zemlje uz pomoc Amerike raskantali ,dakle Skotska ,Vels, Sjeverna Irska .....i kraj Ujedinjenog Kraljevstva ,a Engleska ostaje velicine Belgije.

ODGOVORITE
Name

Iskreno.

16.12.2019 12:05

Od srca im to i zelim.

ODGOVORITE