Mevlid Jašarević podnosi zahtjev za slobodu

Zahtjev za ranije puštanje na slobodu osuđenika za terorizam Mevlida Jašarevića biće podnesen na proljeće, jer sada nije povoljan trenutak za to zbog povratka pripadnika IDIL-a u BiH, rekao je Srni njegov advokat Senad Dupovac.

Bosna i Hercegovina 14.12.2019 | 18:59
Mevlid Jašarević podnosi zahtjev za slobodu
On kaže da se sa Jašarevićem dogovorio da za sada ne podnose zahtjev za njegovo ranije puštanje na slobodu, iako za to ispunjava zakonske uslove, jer molba ne bi bila pozitivno riješena.

"Možemo mi napisati zahtjev, ali on neće proći jer sada za to nije povoljan momenat. Odlučili smo da to uradimo na proljeće, kada se stiša situacija sa ovim povratnicima, odnosno kada ih deportuju iz Sirije", rekao je Dupovac.

On podsjeća da Jašarević od kraja 2012. godine izdržava zatvorsku kaznu u Zenici i da za to vrijeme "nije napravio nijedan prekršaj".

"Po zakonu, Jašarević može nakon sedam godina tražiti da bude pušten, a u prilog tome ide mu uzorno ponašanje i pokajanje koje je iskazao za učinjeno djelo", kaže Dupovac.

Jašarević je krajem 2012. pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora zbog terorističkog napada na Ambasadu SAD u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine.

On je tada ispalio 105 metaka i teško ranio policajca Mirsada Velića koji je radio na obezbjeđenju zgrade Ambasade.  

Saznaje se da Jašarević više nema radikalne stavove zbog kojih je i napao Ambasadu SAD i ranio policajca. 

Sagovornik tvrdi da obavlja vjerske dužnosti, ali da se više ne druži s pripadnicima vehabijske zajednice u BiH. 

- Ima bradu, ali nije to velika, tzv. vehabijska kovrčava brada. On se skroz povukao. Čita knjige i crta. Najvažnije je da je sačuvao brak i porodicu. Žena ga s djecom svaka dva mjeseca posjećuje u Zenici – kaže naš sagovornik. 

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Virus

15.12.2019 11:46

Hahaha Vuk dlaku menja cud nikada

ODGOVORITE