Vučić: Grčka je odan i iskren prijatelj Srbiji

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas u Atini da Srbija malo gde u svetu može da pronađe iskrenog i odanog prijatelja poput Grčke.

Srbija 11.12.2019 | 14:11
Vučić: Grčka je odan i iskren prijatelj Srbiji
Istakao je i veliki značaj Deklaracije o strateškom partnerstvu za odnose dve države.

Vučić je na konferenciji za novinare sa grčkim premijerom Kirjakosom Micotakisom rekao da mu je čast što je njegov gost i što su dve države, posle mnogo godina čekanja, potpisale Deklaraciju o strateškom partnerstvu.

"Za nas je to od velikog značaja. Vi (Micotakis) ste rekli da imate mnogo velikih i snažnih saveznika. Srbija nije ni veliki ni snažan saveznik, ali je odan i iskreni prijatelj grčkog naroda i države", rekao je Vučić.

On je naveo da Srbija ima razgovore i sa onim zemljama koje su možda veće po svojoj teritoriji i broju stanovnika od Grčke, ali da će malo gde u svetu moći da pronadje iskrenog i odanog prijatelja poput Grčke.

Vučić je rekao i da je uveren da dolazi vreme većeg poštovanja nezavisnih i suverenih zemalja i prijateljstava između tih zemalja.

Prema njegovim rečima, Deklaracija o strateškom partnerstvu odnosi na šest oblasti - politiku i spoljnopolitičku saradnju, bezbednost i odbranu, nauku i obrazovanje, ekonomiju, kulturu i zaštitu životne sredine.

Navodeći da je Srbija zahvalna Grčkoj na podršci po kosovskom pitanju, Vučić je rekao da i Srbija u potpunosti podžava teritorijalni integritet Grčke na kopnu i na moru.

Kako je naveo, dve zemlje u oblasti odbrane i bezbednosti već imaju dobro saradnju, a nastaviće se i razvoj dobrih odnosa vojnih industrija, kao i u razmeni kadrova.

Najavio je i da će naredne godine biti održana zajednička bilateralna ili trilateralna vežba, sa Grčkom i Kiprom, na teritoriji Srbije.

Vučić je rekao i da Srbija gaji posebno poštovanje prema porodici premijera Micotakisa, njegovom ocu i precima, koji su, kaže, zadužili srpski narod poštovanjem, ljubavlju i bratstvom koje nikada nisu krili.

Kada je reč o ekonomskoj saradnji, Vučić je izneo podatak da obim trgovinske saradnje 500 miliona, a razmena usluga oko 530 miliona, te izrazio uverenje da obe brojke mogu dramatično da se uvećaju.

Naveo je da će Srbija narednih dana dobiti još jednu potrvdu svojih ekonomskih rezultata iz sveta, te dodao da očekuje i još investicija iz Grčke, a siguran je, kaže, da će prvi put posle mnogo godina biti srpskih investitora koji dolaze u Grčku.

Takođe, Vučić je ukazao na značaj saradnje u oblasti nauke i obrazovanja, kao i u kulturnoj sferi, dok je posebna tačka Deklaracije saradnja u oblasti zaštite životne sredine.

Predsednik je zahvalio i premijeru Micotakisu, i predsedniku Pavlopulosu, na podršci Srbiji na EU putu, što je za našu zemlju od izuzetnog značaja. "Verujemo u vašu iskrenu podršku i zalaganje da jednog dana zajedno budemo članice EU", poručio je Vučić.

Dodao je da je Srbija prihvatila poziv grčkih prijatelja, da koliko može pomogne, ne samo njima, već i deci migranitma o kojoj nema ko da brine, pa će na sebe preuzeti brigu za jedan deo dece migranata bey roditeljske pratnje.

"Nismo to radili zato što će to neko u Evropi ceniti, već zato što mislimo da pomažemo toj deci i zato što možemo nešto da učinimo zajedno sa vama. Da li će neko da ceni, to pitanje za njih", ukazao je predsednik Srbije.

Vučić je ponovio da će Srbija na svakom mestu, u telima UN, međunarodnim organizacijama i institucijama, podržati zahtev Grčke za povratak artefakata iz Velike Britanije.

"Na svakom mestu imaćete otvorenu i nedvosmislenu podršku Srbije", podvukao je Vučić.

On je istakao da je za Srbiju danas važan dan, a da je Deklaracijom ne samo stvorena mogućnost za bližnu i temeljniju saradnju u svim oblastima, već je stavljen pečat na višedecenijsko i viševekovno prijateljstvo koje niko neće moći da uništi.

"Važan je zadatak Srbije da uvek bude uz Grčku i čuva ledja Grčkoj, kao što sam siguran da mi uvek računamo na njihovu podršku i da smo sigurni da su i nama leđa obezbedjena kada je Grčka iza nas", zaključio je Vučić.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar