Policija silom deblokirala deponiju Uborak

Jake snage MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona su uz primjenu sile rano jutros deblokirale deponiju Uborak pored Mostara. Deponiji je prošle sedmice istekla okolišna dozvola, a građani okolnih naselja je drže blokiranom od srijede.

Bosna i Hercegovina 09.12.2019 | 08:57
Policija silom deblokirala deponiju Uborak
Nekoliko stotina građana okupilo se rano jutros na ulazu u deponiju Uborak, kao podrška onima koji su tu neprekidno već danima. Sjeli su ispred kapije i formirali živi štit.

"Ne može niko samovoljno donositi odluke, ovo je Bosna i Hercegovina. Ovi ljudi nisu kriminalci", uzvikivali su građani.

Kako saznaje Klix.ba, ima i povijeđenih, a intervenisala je i Hitna pomoć.

Omer Hujdur, jedan od lidera Inicijative "Jer me se tiče", ranije je kazao da jednom policijskom deblokadom ovaj problem neće biti riješen.

"Uslovi za život su nam ugroženi u svakom smislu i nemamo šta izgubiti. Ako nas policija ukloni, mi se vraćamo za pola sata, ali ko štiti kriminalne radnje ovih na vlasti koji koriste nelegalnu deponiju, on se poistovjećuje s njima i kriminalac je", ranije je za Klix.ba kazao Omer Hujdur, predsjednik Građanske inicijative "Jer me se tiče.

Građanska aktvistkinja Amna Popovac kazala je kako policija nema odluku suda ili Vlade HNK prema kojoj bi djelovala.

"Akcija policije je nelegalna, jer deponija nema nijednu dozvolu za rad. Federalna inspekcija treba da zatvori deponiju Uborak, kanton i grad treba da rade svoj posao, ispoštuju dogovore", kazala je Popovac.

Deponija Uborak desetak godina je problem na koji upozoravaju mještani Vrapčića, Livča i drugih sjevernih mostarskih predgrađa, a stanje je posebno eskaliralo posljednje godine. Građani su je držali blokiranom i u junu ove godine, ali je nakon 11 dana postignut dogovor s gradskim vlastima, koji u najvećoj mjeri nije poštovan.

(Nezavisne)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

RAJNA

09.12.2019 08:59

E moji građani BIH, šta smo dočekali da " naša" policija ide pendrecima na narod, žene i djecu. " Naša" policija tuče svoj narod samo zato što se građani pokušavaju zaštiti i spasiti još samo ono što im je ostalo život i zdravlje. al ne, neda Dodik, Bakir i Čović , tzv. branioci tzv. nacionalnih interesa. Tužno je ovo na jednoj strani građani, a na drugoj " njihova" policija. SRAMOTA DRUŠTVA I BEZNAĐE .

ODGOVORITE
Name

Rale

09.12.2019 10:49

Da bi odbranili lopove sikaniraju sirotinju. Mozda je nacionalni interes UDRI PO NARODU I SIROTINJI. Svi ce osjetiti brutalnost BiH mafije, samo polako.

ODGOVORITE
Name

Deponija Bez Dozvole

09.12.2019 18:43

a policija bije narod, umjesto da zatvori divlju deponiju?

ODGOVORITE