Dodatak za sve nezaposlene porodilje u RS

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti kojim se uvodi materinski dodatak u Republici Srpskoj za sve nezaposlene porodilje, bez obzira na raniji status.

Republika Srpska 06.12.2019 | 12:56
Dodatak za sve nezaposlene porodilje u RS
"Porodilja može ostvariti pravo na materinski dodatak ako je u vrijeme poroda nezaposlena i ima prebivalište u Srpskoj najmanje godinu dana prije rođenja djeteta", navodi se u ovom zakonskom rješenju.

Ovaj akt predviđa da će poslodavcima, korisnicima prava na refundiranje iz važećeg zakona, u 2020. godini biti refundirana naknada plata u iznosu od 100 odsto nakon isplate naknade plate radniku, a uvodi se i novo pravo naknada roditelju-njegovatelju ili njegovatelju u iznosu od 25 odsto od osnovice iz člana 21 važećeg zakona.

Prihvaćeni su amandmani Kluba poslanika SNSD-a na izmjene ovog zakona prema kojima, između ostalog, pravo na materinski dodatak može ostvariti majka koja ima prebivalište u Srpskoj ako otac djeteta ima prebivalište u Republici najmanje godinu dana prije rođenja djeteta.

Narodna skupština je usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o stvarnim pravima, kojim se status nepokretnosti koje poslije pravosnažno okončanih upravnih postupaka i dalje egzistiraju kao društvena ili državna svojina u javnim evidencijama o nepokretnostima uređuje na način da se upisom ta svojina pretvara u pravo svojine Srpske.

Usvojen je i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima kojim se, između ostalog, stvaraju pretpostavke za jasnije definisanje uslova i načina izvođenja geotehničkih istraživanja i ispitivanja, te stvara pozitivan ambijent budućim investitorima u oblasti geologije.

Narodna skupština je usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Garantnom fondu Republike Srpske kojim se proširuje obuhvat privrednih subjekata kvalifikovanih za korišćenje garancija i na finansiranje trgovinske djelatnosti, te prilagođavaju poslovne aktivnosti Fonda potrebama i uslovima tržišta s ciljem jačanja konkurentnosti privrednih društava.

Poslanici su usvojili i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o dobrovoljnim penzijskim fondovima i penzijskim planovima, čiji je cilj dalji razvoj tržišta dobrovoljnog penzijskog osiguranja, kao posebnog oblika dugoročne namjenske štednje, podsticanjem i afirmisanjem poslodavaca da grupno uključe zaposlene u penzijski plan.

Ovim zakonom se nastoje omogućiti dodatne penzije posredstvom sigurne dugoročne štednje u /dobrovoljnim/ penzijskim fondovima, te podstaći dalji razvoj finansijskog tržišta i privrede.



(BN/Srna)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

4s

06.12.2019 12:40

Od čega ćete isplaćivati? Kredit? obveznice sa velikom kamatom? Mile iz slamarice? dajte privredu...otvorite fabriku, zaposlite ljude

ODGOVORITE
Name

prosvetitelj

06.12.2019 13:03

Ja il poranim ili zakasnim,bravo za usvojene mjere.treba da što više kopiraju mjere iz Srbije.

ODGOVORITE
Name

Bob Rock

06.12.2019 13:45

Stas otvarati fabriku, lakše je humanitarni broj.

ODGOVORITE
Name

Buduci Tata

06.12.2019 14:02

sta znaci ovo-da se uvodi naknada za rositelja-njegovatelja u iznosu od 25% ?? zena je na birou i primat ce 405km gosinu dana..

ODGOVORITE