Hongkong ključa: Sukob policije i demonstranata

Masovne demonstracije u Hong Kongu ponovo su prerasle u sukob policije i radikalno raspoloženih demonstranata koji bacaju teške predmete na pripadnike policije koji se spremaju da rastjeraju okupljene.

Svijet 01.12.2019 | 19:22
Hongkong ključa: Sukob policije i demonstranata
"Učesnici u neredima sa maskama su nanijeli štetu objektima u zoni Vampoa, neki od njih su blokirali ulice barikadama, upali u prodavnice i devastirali unutrašnje prostorije. Policija upozorava učesnike protesta da prekinu nezakonite radnje ili će ih rastjerati i pohapsiti", navodi se u saopštenju policije.

Dodaje se i da su "neki učesnici protesta bacali dimne bombe, raspirujući strah u društvu i izazivajući haos, zbog čega policija nije imala alternativu, osim da upotrebi minimalnu silu, uključujući suzavac, kako bi zaustavila nezakonite akcije“".



Policija poziva građane Hong Konga da izbjegavaju šetnje u područje gdje se održavaju protesti, prate situaciju i ostanu kući.

Upotreba gasa izaziva veću zabrinutost stanovnika Hong Konga zbog uticaja na zdravlje, nekoliko stotina ljudi čak je izašlo danas na protest protiv upotrebe suzavca od strane policije, ali su ga pripadnici policije upotrebili već nekoliko sati nakon demonstracija.

Desetine hiljada ljudi, većinom obučenih u crno, okupilo se u turističkom dijelu Čimsačej danas, nedjelju dana nakon što su pristalice demokratske opozicije dobile apsolutnu većinu na lokalnim izborima koji su održani prošlog vikenda.



Učesnici nedjeljnog protesta su izašli na ulice pod parolom „"Nikad ne zaboravi", želeći da podsjete ljude da, bez obzira na rezultate izbora, borba još nije završena i da je parola sa "pet zahtjeva, nijedan manje" još uvijek aktuelna.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar