Evo gdje se mogu očekivati novi zemljotresi

"Možemo očekivati oko Trebinja, oko Mostara, Širokog Brijega. Oko Čitluka, kod Livna. Cijela Hercegovina je u zoni opasnosti što se tiče te seizmike", kazao je Ivan Brlek, seizmolog.

Bosna i Hercegovina 26.11.2019 | 22:09
Evo gdje se mogu očekivati novi zemljotresi
Seizmolozi u BiH su optimistični, slaganje tla dovest će do novih zemljotresa, no prognoziraju manje zemljotresa, bez razorne moći. Najtrusnije područje je i dalje Hercegovina, a za njom slijede banjalučka i tuzlanska regija.

Svaka tačka predstavlja jedan zemljotres od preko 4 Rihtera koji je potresao Hercegovinu u posljednjih sto godina. I jutrošnji od 5,4 stepena pratio je niz manjih.

"Već se ponavljaju, možemo očekivati oko Trebinja, oko Mostara, Širokog Brijega. Oko Čitluka, kod Livna. Cijela Hercegovina je u zoni opasnosti što se tiče te seizmike", kazao je Ivan Brlek, seizmolog.

Seizmološka karta pokazuje da je pored Hercegovine najtrusnije područje Banjaluke, no skoro da ne postoji tlo u BiH koje nije podložno potresima.

"Mi se nalazimo na trusnom području koje pripada dinarskoj labilnoj zoni, i to je razlog što što se ovo dešava kao emanacija kretanja Afričke ploče prema Jadranskom moru, odnosno prema Evropazijskoj ploči", pojasnio je Muriz Spahić, geograf.

Statistika seizmoloških zavoda pokazuje da BiH skoro svaki dan potrese zemljotres, u najvećem broju slučajeva malog inteziteta.

Ne bismo se trebali plašiti tih prirodnih pojava, niti uznemiravati građanstvo, iz razloga što te prirodne pojave, one dolaze s vremena na vrijeme.

Ne treba ih se plašiti, no treba biti speman na njih. Zbog toga smo danas u Sarajevu, ispred Importane Centra svjedočili probnoj evakuaciji banke. Cilj je bio zaposlene obučiti kako postupati, ako se jak zemljotres dogodi u toku radnog vremena.

(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

...

27.11.2019 00:47

Што не предвидјеше ову серију земљотреса која је била? Сад и ја могу да предвидим. Кад за 10 дана отресе снијег од 1 метар, онда ће и метеоролози рећи своја предвиђања, о којима сад успавано ћуте. Све накнадна памет.

ODGOVORITE
Name

Eaeth

27.11.2019 07:24

Nema tu puno pameti,to je pojava koju niko ne može predvideti, bezveze pametujes..