Bivšem policajcu četiri godine zatvora

Bivši policajac Kahro Vejzović je trećestepenom presudom Suda BiH osuđen na četiri godine zatvora zbog mučenja muškaraca srpske nacionalnosti 1992. godine u Stuparima, saopšteno je iz Suda BiH.

Bosna i Hercegovina 21.11.2019 | 20:36
Bivšem policajcu četiri godine zatvora
Prvostepenom presudom Suda BiH od 31. avgusta prošle godine Vejzović je oslobođen optužbe da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

On je prvostepeno oslobođen krivice po 14 tačaka optužnice, da je od juna do septembra 1992, kao pripadnik Policijske stanice Stupari, tokom ispitivanja na više lokacija mučio zarobljene srpske civile u Stuparima udarajući ih u glavu i po genitalijama pesnicama, čizmama, palicom i kundakom puške, stavljajući im pištolj i nož pod grlo, te prijeteći im i prisiljavajući ih da jedu papir.

Presudom vijeća Apelacionog odjeljenja BiH od 12. februara ove godine, odlučujući o žalbi Tužilaštva BiH potvrđen je dio oslobađajuće prvostepene presude i određeno održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja Suda BiH.

Nakon održanog pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja, Vejzović je 16. maja proglašen krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest godina.

Vejzoviću je prvobitno suđeno sa Safetom Mujčinovićem, Selmanom Busnovom, Nusretom Muhićem, Zijadom Hamzićem, Ramizom Halilovićem, Nedžadom Hodžićem i Osmanom Gogićem, koji su prvostepeno oslobođeni optužbe za ratne zločine na području Kladnja u periodu od maja 1992. do jula 1993.

Nakon što mu je dvije godine suđeno zajedno sa optuženom sedmorkom, Vejzovićev predmet je zbog njegove bolesti razdvojen i dvije godine bio je u fazi mirovanja, da bi suđenje nakon toga bilo nastavljeno.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar