Brčak dobio robiju, krao od vjernika

Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH nadležni sud u Brčkom odredio je jednomjesečni pritvor A. B. (21), osumnjičenom da je od juna ove godine počinio seriju teških krađa u ovom gradu.  

Bosna i Hercegovina 19.11.2019 | 16:05
Brčak dobio robiju, krao od vjernika
Pritvor osumnjičenom određen je zbog naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da bi mogao ponoviti krivično djelo.

Tužilaštvo Distrikta sprovodi istragu protiv A.B. zbog sumnje da je od 7. juna do 11. novembra u Brčkom, kada je uhapšen, počinio seriju od devet teških krađa.

Sumnja se da je A.B., da bi pribavio imovinsku korist, oduzimao novac iz stambenih, trgovinskih, ugostiteljskih i javnih objekata koristeći nepažnju i odsustvo vlasnika ili zaposlenih i provalne postupke. Među oštećenima su uglavnom trgovinski djelatnici, vjernici koji su pokradeni tokom molitve u džamiji, ali i advokat koji ga je službeno branio.

Njima je pojedinačno pričinjena šteta u iznosu od 40 do 750 KM, a ukupno blizu 3.000 KM. 

Podsjećanja radi, za slične radnje A.B. nedavno je već optužen od strane ovog tužilaštva. Optužnicom potvrđenom prošlog mjeseca on se tereti da je početkom jula u Zdravstvenom centru Brčko iz bolničke sobe oduzeo mobilni telefon pacijenta vrijednosti od oko 700 KM.

Nakon što ga je lokalna policija povezala s još devet krivičnih djela, osumnjičeni je uhapšen i doveden u prostorije ovog tužilaštva, gdje je odmah ispitan.

Tužilaštvo je bez odlaganja podnijelo prijedlog Osnovnom sudu Distrikta da mu se odredi pritvor zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela. Postupajući po tom prijedlogu, Osnovni sud je u cjelosti prihvatio tužilačku ocjenu o pritvorskim razlozima i odredio pritvor A.B. u trajanju od jednog mjeseca.

Po pritvaranju osumnjičenog tužilaštvo, u saradnji s Policijom Distrikta, nastavlja istragu protiv A.B. radi dokazivanja krivičnog djela teške krađe Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) s propisanom kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina, saopšteno je iz Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

(Klix)

Komentari / 0

Ostavite komentar